Album Izvir je najbolj znan po drzni uglasbitvi, priredbi in izvedbi pesmi Šel je popotnik skozi atomski vek Mateja Bora in po naslovnici, ki jo je ustvaril Kostja Gatnik. Foto: ZKP RTV SLO
Album Izvir je najbolj znan po drzni uglasbitvi, priredbi in izvedbi pesmi Šel je popotnik skozi atomski vek Mateja Bora in po naslovnici, ki jo je ustvaril Kostja Gatnik. Foto: ZKP RTV SLO
Sorodna novica "Original v vsej svoji lepoti": ob abrahamu izšla restavrirana Odpotovanja Tomaža Pengova

Pri ZKP-ju RTV Slovenija je izšel ponatis vinilne plošče Izvir istoimenske zasedbe s konca sedemdesetih, ki je preigravala progresivni rock svoje generacije. Plošča je na voljo v omejeni, oštevilčeni nakladi 500 kosov, na kakovostnem 180-gramskem vinilu s posebej zanj restavriranimi posnetki in novim LP-masteringom.

Življenje glasbene zasedbe Izvir ni bilo dolgo, a se je s svojimi skladbami vseeno vpisala med zanimivejše rockerske zasedbe nekdanje države. Nastala je leta 1974, sestavljali pa so jo pevec Marko Bitenc, basist Marjan Lebar, bobnar Andrej Petković, kitarista Davorin Petrič in Franc Opeka ter klaviaturist Andrej Konjajev. Z zasedbo je nekaj časa nastopal tudi Vlado Kreslin, ki je v tem desetletju kot pevec nastopal z različnimi skupinami. Izdali so dve mali plošči, Medtem / Pesem upanja leta 1976 in Ljetna afera / Mojih sanj svet leta 1977, iz istega leta pa je najbolj znan njihov istoimenski prvenec, ki je takrat izšel pri založbi ZKP-ja RTV Slovenija. Na njej je tudi ena njihovih najbolj znanih pesmi, upesnitev pesmi Mateja Bora Šel je popotnik skozi atomski vek, s katero so tudi zmagali na jugoslovanski rockovski selekciji in na koncertni turneji obiskali vsa velika jugoslovanska mesta.

Sorodna novica Nov ponatis za Cocktail, ponarodeli kantavtorski biser Marka Breclja

Po tem, ko so s pesmijo zmagali na tekmovanju, so dobili tudi ponudbo RTV Slovenija za snemanje plošče. "Snemanje je potekalo v studiu Akademik. Tonski mojster je bil Miro Bevc, pri njem pa je delal tudi Aco Razbornik, saj takrat še ni imel svojega studia," razkriva Petrič. Da bo plošča postala kultna, pa si takrat ni predstavljal niti v sanjah. "To so bili drugi časi. Že tega, da smo lahko ustvarjali glasbo in da smo jo lahko tudi posneli ter da se je to potem vrtelo po radiu in da je izšla še plošča, smo bili blazno veseli. Nikoli pa si nismo mislili, da bo to enkrat tak hit," pravi. Skupina je razpadla, ko so leta 1977 Opeko, Konjajeva in Petriča poslali v vojsko. Ko se so vrnili, so glasbo ustvarjali v drugih skupinah, največ članov pa je znova združilo moči z zasedbo Predmestje.

Likovno domišljen izdelek z naslovnim delom Kostje Gatnika je poleg plošč zasedb, kot so Predmestje, Jutro in Oko, pozneje postal kulten in iskan med zbiralci, čeprav ni dosegal visokih prodajnih naklad siceršnjih bolj mainstreamovskih zasedb.