Sporazumevanje dreves oziroma Conference of Trees je tudi naslov glasbenega performansa, v okviru katerega glasbenik Pantha du Prince (s pravim imenom Hendrik Weber) to sporazumevanje prevaja v zvočno popotovanje. Performans bo z nekaj sodelavci izvedel drevi v Cankarjevem domu (CD).

Dovoliti drevesom, da spregovorijo
Skozi zgodovino so bila drevesa predmet številnih glasbenih del, Pantha du Prince pa k njim pristopa svojstveno, saj dovoli, da spregovorijo sama zase. V svojem projektu s pomočjo različnih eksperimentov prisluškuje sporazumevanju dreves in ga prevaja v zvočne podobe.

V delu poskušamo drevesa navdati s človeškim čutom sluha in glasbenim jezikom. Želel sem prodreti v skrivnost lesa in ustvariti zvočne skrinje, ki jih slišite na koncertu.

Pantha du Prince

Projekt in istoimenski album sta našla navdih v delih nemškega matematika Georga Friedricha Bernharda Riemanna, perzijskega sufijskega pesnika Atarja iz Nišapurja in strokovnjaka za rastline Frantiska Baluske. Gre za artikulacijo še neslišanega medgovora dreves in opomin na njihov pomen za ekosistem, so zapisali v Cankarjevem domu.

Projekt s svojo ritmično-melodično napetostjo prinaša tudi pomembno družbeno kritiko. Dotika se posledic sodobne interakcije z naravo in človekovega uničevalnega odnosa do ekosistema. Sporoča, da je drevesa treba ne samo spoštovati in zaščititi, temveč tudi ceniti. "Bistveno je, da drevo razumemo kot simbol življenja ali dojemamo gozd kot svet, kajti drevo kot biološki organizem zagotavlja bogastvo življenja," je pojasnil Pantha du Prince.

Za imenom Pantha du Prince se skriva leta 1975 rojeni nemški skladatelj, producent elektronske glasbe in konceptualni umetnik Hendrik Weber. Foto: Cankarjev dom
Za imenom Pantha du Prince se skriva leta 1975 rojeni nemški skladatelj, producent elektronske glasbe in konceptualni umetnik Hendrik Weber. Foto: Cankarjev dom

Spojitev avanttehna, vizualne poetike in spekulativne znanosti
Poleg Pantha du Princea (zvonci, elektronika, analogni delay in programska oprema) bosta na oder stopila še Hakon Stene (marimba, vibrafon, kamni, leseni tramovi, zvončki, ročni boben, tempura, akustična kitara in večstrunski lok) in Bendik Hovik Kjeldsberg (vibrafon, marimba, kamni, leseni tramovi, zvončki in sample padi). Glasbeniki bodo občinstvo popeljali na ambientalni glasbeni sprehod skozi gozdove vesolja z ročno izdelanimi glasbili, ki v živo raziskujejo zvočne značilnosti različnih vrst lesa, na ozadju utripajoče scenografije ter v spajanju avanttehna, vizualne poetike in spekulativne znanosti, so zapisali v CD-ju.

Uporaba raziskovalnih glasbil
Glasbila, ki jih Pantha du Prince uporablja pri tem projektu, so raziskovalni instrumenti – deloma jih je lastnoročno ustvaril umetnik sam v želji raziskovanja zvočnih lastnosti različnih vrst lesa. "V delu poskušamo drevesa navdati s človeškim čutom sluha in glasbenim jezikom. Želel sem prodreti v skrivnost lesa in ustvariti zvočne skrinje, ki jih slišite na koncertu," so njegove besede povzeli na spletni strani CD-ja. Uvod v performans bo izvedel bobnar in skladatelj Bendik HK, ki se bo nato predstavil tudi v okviru osrednjega nastopa. Ta norveški glasbenik ustvarja tudi glasbo za plesne predstave in gledališče ter mednarodno gostuje kot tolkalec.

Performans Sporazumevanje dreves bodo glasbeniki izvedli drevi ob 20. uri na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma, organizatorji so ob tem sporočili, da so kapaciteto dvorane omejili na 450.