Oboževalci plačujejo vrtoglave zneske, da jih slišijo v živo. Foto: Reuters
Oboževalci plačujejo vrtoglave zneske, da jih slišijo v živo. Foto: Reuters
S koncerta skupien U2 v Münchnu
U2 so veliko nastopali tudi po Evropi. Foto: RTV SLO
Celine Dion
Kanadska pevka že več let nastopa v Las Vegasu, kjer ji zaslužka ne manjka. Foto: EPA

Stonesi so na 42 koncertih igrali pred približno 1,2 milijona poslušalci, ki so jim v zameno za večinoma stare uspešnice plačali 162 milijonov dolarjev. Več koncertov za manj denarja so pripravili U2, a tudi njim ne gre slabo: na 78 koncertih so zabavali 1,4 milijona gledalcev, za kar se jim je v mošnjiček nateklo 138,9 milijona dolarjev.

Tretja na severnoameriški lestvici je Celine Dion, ki ji za 81,3 milijona zelencev ni bilo treba na pot, ampak je vse zaslužila s 155 koncerti v Las Vegasu. Lestvico petih največjih zaslužkarjev pa dopolnjujeta Paul McCartney in skupina the Eagles, oba s približno 77 milijoni dolarjev.

Za več zaslužka manj prodanih vstopnic
Analitiki pa opozarjajo, da gre dober zaslužek pripisati predvsem dražjim koncertnim vstopnicam, ki se vzpenjajo v nebo. Revija Pollstar, ki se ukvarja s cenami vstopnic, je izračunala, da je najdražjih 100 koncertov prineslo 3,1 milijarde dolarjev, medtem ko so še lani zaslužili 300 milijonov manj. Zasluga za to gre predvsem v povprečju dražjim vstopnicam; lani je tako vstopnica za koncert stala 52,39 dolarja, letos pa 57 dolarjev (približno 11.500 tolarjev). Za lanski zaslužek so morale skupine prodati 36,1 milijona vstopnic, letos pa za 300 milijonov dolarjev več 1,5 milijona vstopnic manj.

450 dolarjev za dve uri glasbenih užitkov
K dvigu povprečnih cen je veliko prispevala prav zmagovalna skupina. Da so pesem Angie in druge uspešnice oboževalci lahko slišali v živo, so v povprečju odšteli po 134 dolarjev, medtem ko so se za nekatere koncerte Stonesov cene povzpele celo do 450 dolarjev. Vstopnice za koncert Stonesov sta si za zgled vzela tudi Paul McCartney in Celine Dion, ki sta oboževalcem zaračunala po 135 oziroma 136 dolarjev. U2 so prijaznejši do oboževalcev, saj jim denarnico olajšajo za povprečno 97 dolarjev.

Kdo je kriv?
Marsikdo si tako visokih zneskov za dveurni koncert ne more več privoščiti ali pa se mu zdi znesek enostavno previsok. Skupine in organizatorji koncertov si tega očitno ne ženejo k srcu, krivdo za cene pa valijo drug na drugega. Organizatorji trdijo, da glasbeniki za nastope zahtevajo vedno več, zaradi česar jih silijo k visokim cenam vstopnic, medtem ko glasbeniki njihove trditve zavračajo, rekoč, da organizatorji sami ponujajo visoke zneske, ki jih sami ne zavrnejo, tudi zaradi manjše prodaje albumov.

Rekord naj bi preživel leto 2006
Prejšnji rekord glede tega, koliko je mogoče iztržiti s severnoameriško turnejo, je znašal 121 milijonov dolarjev, kolikor so Stonesi zaslužili leta 1994. Glede zrušitve zdajšnjega novega rekorda pa so nekateri skeptični, saj naj bi bilo naslednje leto v Severni Ameriki glasbeno precej tišje kot letos. Velike zvezde, kot so Stonesi in U2, naj bi se podali na druge konce sveta, na njihovo mesto pa naj bi stopili prav taki veterani, ki so koncertirali v letu 2005. Turneje so namreč že obljubili skupini The Who in Queen s Paulom Rodgersom, Prince in David Gilmour iz skupine Pink Floyd.