'Superskupino' SuperHeavy sestavljajo (od leve proti desni): Damien Marley, Joss Stone, Mick Jagger, Dave Stewar in A. R. Rahman. Foto: superheavy.com
'Superskupino' SuperHeavy sestavljajo (od leve proti desni): Damien Marley, Joss Stone, Mick Jagger, Dave Stewar in A. R. Rahman. Foto: superheavy.com
Super Heavy
Super Heavy bodo prvenec predvidoma izdali septembra, že julija pa bo uradno izšel prvi singel Miracle Worker. Foto: superheavy.com

Idejo za superskupino je dobil Dave Stewart, ki je v osemdesetih zaslovel z Annie Lennox v Eurythmics, poleg vodje Rolling Stonesov pa je v SuperHeavy povabil še britansko pevko Joss Stone, "reggaejaša" Damiana Marleyja, sina legendarnega Boba, in indijskega filmskega skladatelja A. R. Rahmana.

Reggae, orglice in indijske pesmi
"Vse skupaj je rahlo neobičajno. Drugačen album, kot bi ljudje morda pričakovali," je Jagger razložil za revijo Rolling Stone, a oboževalce vseh sodelujočih glasbenikov potolažil, da glasba ne bo čudna ali nenavadna, temveč zelo dostopna. Prvi singel z naslovom Miracle Worker bo uradno izšel 7. julija, kratek izsek pesmi pa že lahko poslušate v spodnjem videoposnetku.

Skupina SuperHeavy ima štiri vokaliste, zato se je Jagger lotil tudi igranja kitare in orglic, ki bodo menda "žvrgolele" v številnih pesmih. Glasba, pri kateri sodelujejo vsi člani skupine, bo mešani zasedbi primerno raznolika - od reggaeja in balad do indijskih pesmi v jeziku urdu.

Začetno ustvarjanje hrupa
Dave Stewart je na idejo prišel, ko je poslušal zvoke, ki so od zunaj prihajali v njegovo hišo na Jamajki: "Včasih sem slišal tri različne zvočne sisteme, ki so predvajali vsak drugačno glasbo. To mi je bilo vedno všeč, kot tudi indijski orkestri. Micku sem rekel: 'Bi lahko naredila mešanico tega?'" Po skupnem mozganju sta začela klicati naokoli in čez šest mesecev so se v studiu Los Angeles zbrali Jagger, Stewart, Marley, Rahman in Stonova.

"Niti najmanjšega pojma nismo imeli, kaj za vraga počnemo. Igrali smo in ustvarjali hrup. Podobno kot takrat, ko se v garaži prvič zbere nova skupina. Včasih je Damien začel pesem, Joss pa je nekaj zapela čez ritem. Včasih smo imeli 22-minutni posnetek, ki je postal šestminutna pesem," je rahlo kaotični ustvarjalni proces petih uveljavljenih glasbenikov opisal Stewart.

Koncerti odvisni tudi od Stonesov
Skupina SuperHeavy za zdaj nima koncertnih načrtov, a Stewart pravi, da ta možnost še ni izključena. Veliko je seveda odvisno od Jaggerjevih koncertnih obveznosti s skupino Rolling Stones, ki bo naslednje leto praznovala 50. obletnico svojega prvega koncerta, ki so ga člani 12. julija 1962 odigralil v londonskem klubu Marquee.

Čeprav Stonesi niso koncertirali že od leta 2007, je kitarist Keith Richards pred kratkim izjavil, da pogreša igranje in množice ter da ne bi imel nič proti, če bi ob tej priložnosti spet odrinili na turnejo.