7. Tartini festival bo pričel 23. avgusta in v treh tednih se bo zvrstilo deset koncertov klasične glasbe, nastopilo pa bo več kot 40 vrhunskih glasbenikov iz Avstrije, Italije, Francije, Madžarske, Nizozemske, Romunije in Slovenije. Foto: Spletna stran festivala
7. Tartini festival bo pričel 23. avgusta in v treh tednih se bo zvrstilo deset koncertov klasične glasbe, nastopilo pa bo več kot 40 vrhunskih glasbenikov iz Avstrije, Italije, Francije, Madžarske, Nizozemske, Romunije in Slovenije. Foto: Spletna stran festivala
Salzburg Chamber Soloists
Posebno pozornost so organizatorji letos posvetili Tartini Gala koncertu, ki bo letos na novi, za Tartini festival nekoliko manj konvencionalni lokaciji. 30. avgusta bo z glasbenimi klasikami, kakršna so Vivaldijevi Štirje letni časi, nastopil avstrijski komorni orkester Salzburg Chamber Soloists. Foto: Spletna stran festivala
Križni hodnik, Piran
3. septembra se bo Tartini festival s svojimi koncerti znova preselil v Piran, v Križni hodnik, kjer bosta nastopila francoska glasbenika, violinistka Maud Lovett in pianist Frédéric Lagarde. 5. septembra se bosta tam predstavili primorski glasbenici, hornistka Tjaša Zadravec in harfistka Anja Gaberc. Foto: Spletna stran festivala

Festival Tartini bo v tri obmorska mesta (Piran, Koper in Izolo) tudi letos pripeljal številne svetovno uveljavljene izvajalce, ki preigravajo skladbe iz zakladnice velikih mojstrov. Niz desetih koncertov, ki se bodo zvrstili do 13. septembra, se je začela z obiskom italijanskega ansambla Arte dell' Arco v Križnem hodniku piranskega Minoritskega samostana.

Arte dell' Arco je mednarodno priznana skupina, ki že 14 let združuje največje italijanske strokovnjake za igranje na historičnih inštrumentih. Pod umetniškim vodstvom Federica Guglielma se je predstavilo sedem glasbenikov, na spored pa so uvrstili Vivaldijeve in Tartinijeve violinske koncerte.

Po otvoritvenem koncertu se bo festivalsko dogajanje z dvema koncertoma preselilo v Koper in Izolo. V koprski Rotundi bo nastopil mladi romunski kitarist Mircea Gogoncea. V izolski Manziolijevi palači pa se bo predstavil avstrijski trio (violinist Fritz Kircher, violončelistka Isolde Hayer in čembalist Florian Birsak), ki bo preigraval sonate Corellija, Vivaldija, Bacha in Tartinija, ob 90-letnici rojstva Gottfrieda von Einema pa še njegova capriccia.

Vrhunec bo festival dosegel v soboto, 30. avgusta, z galakoncertom v portoroškem Avditoriju. Na koncertnem sporedu avstrijskega komornega orkestra Salzburg Chamber Soloists bodo Vivaldijevi Štirje letni časi, Tartinijev Koncert za flavto in godala v D-duru ter Štirje letni časi v Buenos Airesu Astorja Piazzolle.

Do 13. septembra bodo na treh glavnih koncertnih prizoriščih sledili še številni koncerti. Obalni ljubitelji klasike bodo med drugim lahko poslušali še nastope violinistke Cecilie Bernardini in pianistke Mirse Adami, francoskega dueta Maud Lovett (violina) in Frederic Lagarde (klavir) ter primorskih glasbenic - hornistke Tjaša Zadravec in harfistke Anje Gaberc. Festival bo sklenil ansambel Il terzo suono z gostom Diegom Cantalupijem na lutnji.

Tartini se že ozira v tujino
Med najpomembnejšimi novostmi festivala je letos razširitev programa z osmih na deset koncertov oziroma enajst s Tartinijevo uverturo, prihodnje leto pa je v načrtu veliko mednarodno violinsko tekmovanje v Piranu. Za naslednjo sezono se dogovarjajo tudi o gostovanju Tartini festivala v znanih turističnih destinacijah po Sloveniji in v hrvaški Istri.

A. J.