Ana Netrebko na posnetku iz leta 2021, ki je nastal na slavju ob njenem 50. rojstnem dnevu. Foto: EPA
Ana Netrebko na posnetku iz leta 2021, ki je nastal na slavju ob njenem 50. rojstnem dnevu. Foto: EPA

Manhattanska okrožna sodnica Analisa Nadine Torres je na 23 straneh podala odločitev glede tožbe, ki jo je avstrijsko-ruska operna zvezdnica Ana Netrebko vložila 4. avgusta lani proti newyorški Metropolitanski operi (krajše Met).

Sorodna novica Ana Netrebko toži Metropolitansko opero, ki je od nje pričakovala tudi javno obtožbo Putina

Pevki očitana kršitev Metove klavzule o ravnanju
V tožbi je zahtevala okoli 330 tisoč evrov odškodnine za delo, ki ga je izgubila, ko se je Met razšel z njo kmalu po začetku ruske invazije v Ukrajini februarja 2022. Generalni direktor operne hiše Peter Gelb je namreč od sopranistke zahteval, da se javno izreče proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Tega ni storila in tako je po trditvah Meta kršila klavzulo o ravnanju, ki velja v tej operni hiši.

"Običajno je, da sodišče med sodnim postopkom zoži zadeve, a to sodišče priznava, da domnevna dejstva kažejo, da je Met storil krivico Ani Netrebko in da je pred njim še zmeraj pomemben primer," je po poročanju Associated Pressa (AP) odločitev sodnice komentiral pevkin menedžer Miguel Esteban. "Ana Netrebko ostaja v celoti zavezana obravnavi te tožbe, upravičevanju svojih pravic, povrnitvi ugleda in dokazovanju, da sta Metropolitanska opera in Peter Gelb z njo ravnala nezakonito," je še dodal Esteban.

Iz Metropolitanske opere pa so sporočili: "Veseli nas, da so bili trije od štirih zahtevkov v celoti zavrnjeni, in trdno verjamemo, da se bo tudi četrti zahtevek izkazal za neutemeljenega, če bo deležen sodnega procesa."

Metu letos že naloženo izplačilo 187 tisoč evrov odškodnine
Netrebko je prek Ameriškega ceha glasbenih umetnikov od operne hiše zahtevala okoli 330 tisoč evrov odškodnine. Februarja letos je nato arbiter Howard C. Edelman razsodil, da je Met kršil kolektivno pogodbo sindikata, ko je odpovedal sodelovanje s sopranistko pri treh produkcijah. Edelman ji je prisodil odškodnino, ki jo je sindikat izračunal v vrednosti okoli 187 tisoč evrov.

Sopranistkina tožba se nanaša na kršitev dodatnih pogodb za 40 nastopov. Sodnica je razsodila proti pevki, saj – kot je zapisala v utemeljitvi svoje odločitve – je šlo za dogovore, ki niso bili nikoli dokončno oblikovani v pogodbe.

Sorodna novica Ana Netrebko v intervjuju za nemški časopis: "Nisem izdajalka svoje domovine"

Glede zavrnitve odškodninskega zahtevka zaradi obrekovanja je sodnica zapisala, da "Netrebko ne navaja nobenih dejstev, ki bi dokazovala, da bi njene izjave, v katerih bi se distancirala od Putinove vojne proti Ukrajini, spremenile subjektivno prepričanje Meta, da je podpirala ruskega voditelja." Sodnica je zapisala še, da odločitev operne hiše, da odpusti sopranistko, "ne implicira dovolj njenega nacionalnega porekla, da bi to omogočilo sklepanje o diskriminaciji."

"Nekega dne bodo ljudje razumeli ..."
Sicer je Ana Netrebko poleti 2022 v intervjuju za nemški časopis Die Zeit povedala, da poskuša ostati mirna ter da ima veliko ljudi, ki jo podpirajo – med njimi pa je tudi njen menedžer Esteban. Kot je še dodala, si predvsem želi, da bi "spet imeli mir. (...) Ne morem ugoditi vsem. Ampak dobro, s tem lahko živim. In da, želim sedeti na teh dveh stolih, tudi na treh, če je treba. Nekega dne bodo ljudje razumeli – nisem izdajalka svoje domovine in tudi nisem proti Ukrajini. Poskušam ostati človek," je sklenila leta 1971 rojena sopranistka.

Ruski pevci obravnavani drugače od pevke?
V zvezi z diskriminacijo na podlagi spola pa je sodnica dovolila sopranistki, da nadaljuje z odškodninskim zahtevkom v skladu z zakonom o človekovih pravicah zvezne države New York in zakonom o človekovih pravicah mesta New York. Netrebko trdi namreč, da je Metropolitanska opera njene moške kolege, za katere trdi, da so bili povezani s Putinom in rusko oblastjo, obravnavala ugodneje.

Pri tem je navedla basbaritonista Evgenija Nikitina ter baritonista Igorja Golovatenka in Alekseja Markova, ki lahko še naprej nastopajo v tej znameniti operni hiši. Sodnica Torres je tako v svoji odločitvi glede sopranistkine tožbe zapisala, da so njene trditve verjetne in je posledično zavrnila predlog Meta za zavrnitev odškodninskega zahtevka, poroča AP.