Skladbo Fiya zasedbe tUnE-yArDs so leta 2010 uporabili v reklami za BlackBerry Torch, komad Gangsta pa v nadaljevankah Weeds in The Good Wife. Foto: Organizator/Anna Campbell
Skladbo Fiya zasedbe tUnE-yArDs so leta 2010 uporabili v reklami za BlackBerry Torch, komad Gangsta pa v nadaljevankah Weeds in The Good Wife. Foto: Organizator/Anna Campbell
Avtor pričujočega koncertnega posterja je tudi tokrat Zoran Pungerčar. Foto: Organizator

Zaradi domiselnega spajanja afriške ritmike in zahodnega art-popa ga primerjajo z Brianom Enom in Davidom Byrnom, vendar ga v resnici nobena primerjava ne opiše zadovoljivo: čeprav zvočno podobo tUnE-yArDs sestavlja vrsta prepoznavnih referenc, je odlika Merrill Garbus v tem, da jih spaja na edinstven način.

Merrill Garbus je pod imenom tUnE-yArDs nase opozorila s presenetljivim prvencem BiRd-BrAiNs (Marriage Records, 2009), ki ga je posnela zgolj z diktafonom in prenosnikom. Američanka iz Nove Anglije, ki je dotlej igrala v kanadskem indie poptriu Sister Suvi, je še isto leto podpisala pogodbo s slovito britansko založbo 4AD, ki je album izdala v remasterizirani in dopolnjeni različici. Guardian jo je razglasil za "odkritje leta".

Eden najboljših albumov leta 2011
Drugi album, w h o k i l l, je izšel aprila 2011. Na njem je Merrill združila moči z basistom Natom Brennerjem, ki je soavtor nekaterih komadov na plošči in jo spremlja tudi na koncertih. Album so po inovativnosti in zmožnosti avtorice, da to inovativnost izrazi v formi tradicionalne poppesmi, primerjali s klasikama Evol in Sister zasedbe Sonic Youth.

Zaradi osupljive mešanice afriških ritmov, hiphopa, loopov, art-popa in rocka ter besedil, v katerih se Merrill med drugim ukvarja z reprezentacijami ženskosti in seksualnosti, se je plošča znašla na večini lestvic najboljših albumov leta 2011.

tUnE-yArDs odlikujejo odlični koncerti, energijo, značilno za žive nastope, pa je zaznati tudi na studijskih ploščah. V živo se boste lahko o tem, ali slavospevi držijo, prepričali v četrtek, 8. marca, v Menzi pri koritu.

Koncert se bo zgodil v organizaciji ŠKUC Buba in Rdeče zore - KUD Mreža.