Skupina The Blue Mink; Herbie Flowers je drugi z desne. Na fotografiji so na začetku dvotedenske turneje julija 1973. Foto: AP
Skupina The Blue Mink; Herbie Flowers je drugi z desne. Na fotografiji so na začetku dvotedenske turneje julija 1973. Foto: AP

Flowers je bil ustanovni član skupine Blue Mink in se pozneje pridružil zadnji uradni postavi skupine T Rex. V sedemdesetih letih je delal z največjimi imeni britanske glasbene scene in prispeval v hipu prepoznavni zvok baskitare za single Louja Reeda Walk On The Wild Side (z albuma Transformer, 1972). Gre za ključen element skladbe, ki velja za eno najboljših v zgodovini rocka, a Flowers je bil glede svojega dosežka skromen. "Ljudje so večkrat omenjali, da bi moral biti podpisan kot soavtor, ampak v resnici sem samo pomagal sestaviti aranžma," je izjavil v nekem intervjuju. "Lou je imel akorde zapisane na listku papirja, moja naloga pa je bila, da si zamislim basovsko linijo."

V nekem drugem intervjuju je prav tako lakonično pripomnil: "Opraviš svoje delo in se spraviš stran. Vzel si honorar dvanajstih funtov; ne moreš igrati čistega sranja." Dejansko je njegov honorar za kultni komad znašal 17 funtov – kar je še vedno več kot 9 funtov, kolikor naj bi dobil leta 1969 za triurno snemanje komada Space Oddity.

Tako je – baskitaro je igral tudi na singlu Space Oddity, klasiki Davida Bowieja, pa na The Bride Stripped Bare za Bryana Ferryja in na Give My Regards To Broad Street za Paula McCartneyja.

V svoji karieri je sodeloval pri več kot 20 tisoč studijskih snemanjih, med drugim za Dusty Springfield, Georgea Harrisona, Serga Gainsbourga in Davida Essexa.

Varuhi dediščine pokojnega Davida Bowieja so v poklon Flowersu zapisali, da je "bilo njegovo sodelovanje z Bowiejem preveč plodovito, da bi vse naštevali. Poleg tega, da je bil vrsto desetletij izjemen glasbenik, je bil tudi krasna duša in izjemno duhovit človek. Zelo ga bomo pogrešali."

Tim Burgess, pevec skupine The Charlatans, je v objavi na omrežju X zapisal, da so po Flowersovi zaslugi "velikani zveneli sijajno".

Basist skupine Suede Mat Osman je objavil: "Ah, vraga. RIP Herbie Flowers. Toliko krasnih basovskih solaž – samo predstavljaj si, da si igral na Space Oddity, Walk on the Wild Side in Rock On.”