Solomon Burke se je vrnil na oder leta 2003 z albumom Don't Give Up On Me, nastopal pa vse do zadnjega dne. Foto: EPA
Solomon Burke se je vrnil na oder leta 2003 z albumom Don't Give Up On Me, nastopal pa vse do zadnjega dne. Foto: EPA
Solomon Burke
Soul zvezdnik Solomon Burke ob vodji džez festivala v Montreuxu Clauda Nobsa in legendarnemu B.B. Kingu. Foto: EPA

Solomon Burke, ki se je bil sprva pridigar, bi moral ta teden nastopiti v znanem amsterdamskem klubu, po navedbah nizozemskega nacionalnega medija NOS pa naj bi umrl na letalu ob prihodu iz Los Angelesa. Vzroka smrti še niso povedali.
Samooklicanega 'kralja rocka in soula' so v Rokenrolsko dvorano slavnih sprejeli leta 2001, istega leta kot Michaela Jacksona, skupino Aerosmith in založnika Chrisa Blackwella, dve leti pozneje pa je glasbenik prejel gramyja. Bruke, ki ga je preživelo kar 21 otrok in 90 vnukov, se je rodil v Philadelphii. Postal je pridigar in vodil radijski gospelski šov, v 60. letih pa podpisal pogodbo z založbo Atlantic ustanovitelja Ahmeta Erteguna. Prva skladba, s katero je pritegnil več poslušalcev, je bila Just Out Of Reach.
Dve leti pozneje je poskrbel za novo uspešnico, singel Cry To Me, ki je skoraj 25 let pozneje ponovno razvnemal v filmu Umazani ples. Leta 1964 je posnel verjetno svojo največjo uspešnico, Everybody Needs Somebody to Love, ki so si jopozneje 'sposodili' The Rolling Stones, Wilson Pickett , lDusty Springfield, leta 1980 pa sta jo v filmu The Blues Brothers prepevala Dan Ackroyd in John Belushi.
Najboljša sodobna plošča bluesa
Po sprejemu v Dvorano slavnih se je Burke z albumom Don't Give Up On Me ponovno vrnil na prizorišče, na plošči pa sodeloval s pisci, kot so Bob Dylan, Brian Wilson in Van Morrison. Prav s tem albumom si je leta 2003 prislužil grammyja za najboljšo sodobno bluesovsko ploščo.
Burke, ki ga je legendarni producent Jerry Wexler nekoč imenoval za najboljšega soulpevca vseh časov, je po novem uspehu še nastopal in leta 2008 na primer gostoval na Glastonburyjevem džezovskem odru. V intervjuju za The Telegraph je povedal: "Dokler bom imel sapo, bom pel. Z Božjo pomočjo."
Spodaj prisluhnite skladbi Cry To Me in različnim interpretacijam Burkove Everybody Needs Somebody to Love.