Spomladanski vpis abonmajev Simfoničnega orkestra RTV Slovenija bo potekal med 6. in 10. junijem, jesenski pa med 12. in 16. septembrom. Foto: Branko Čeak
Spomladanski vpis abonmajev Simfoničnega orkestra RTV Slovenija bo potekal med 6. in 10. junijem, jesenski pa med 12. in 16. septembrom. Foto: Branko Čeak
En Shao
Šef dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, kitajski dirigent En Shao, je poudaril, da se z orkestrom trudijo promovirati slovensko glasbo, kar ni le njihova dolžnost, temveč tudi v veselje in užitek. Delo orkestra je mnogo širše od predstavljenega programa, zato si En Shao želi, da bi javnost imela možnost globljega vpogleda v njihovo delo. Foto: Cankarjev dom

Poleg pestrega nabora dirigentov in solistov bo sezona obogatena z novo slovensko glasbo, saj bodo na sporedu tri novitete, prvo pa bodo izvedli že septembra.

Kot gosta vrhunska flavtistka in hornist
Simfonični orkester bo novo sezono tradicionalno začel 22. septembra pod dirigentsko taktirko svojega šefa En Shaa s Koncertom za flavto in orkester Dušana Bavdka, ki ga bodo simfoniki izvedli z eno vodilnih evropskih flavtistk Eleonore Pameijer.

Na drugem oktobrskem koncertu bo dirigent David de Villiers predstavil tudi klasično filmsko glasbo Čajkovskega in Wagnerja ter glasbo, napisano za filme Harry Potter, Boter in Titanik. Tretji koncert, Concertino za rog in orkester Carla Marie von Webra in Schumannovo tretjo simfonijo, bo orkester izvedel z enim najboljših hornistov na svetu Radkom Baborkom.

Poljanec s posebnimi tolkali
Decembra bo Simfonični orkester RTV Slovenija v koprodukciji z Opero in baletom SNG Maribor izvedel dve monumentalni deli Antona Brucknerja - Te Deum in Deveto simfonijo, februarja pa bo z orkestrom pod taktirko En Shaa nastopila uspešna mlada slovenska glasbenica Eva Nina Kozmus. Flavtistka, ki trenutno študira v Franciji, je povedala, da ji je napovedani koncert zelo ljub, ker ponuja veliko barv, obenem pa jo veseli, da ga bo lahko izvedla skupaj s simfoniki. Med drugim bo izvedla Koncert za flavto Carla Nielsena.

Na šestem koncertu bo kot solist nastopil Andraž Poljanec, ki po besedah skladatelja Petra Šavlija velja za enega najboljših tolkalcev. Šavlija je prav Poljanec navdihnil pri pisanju novitete Čakra - koncert za tolkalca in simfonični orkester. Za to skladbo je poleg obstoječih tolkal predvidel tudi posebna tolkala: "lesene zvonaste bobne, železne palice in granitne plošče".

Marko Letonja, ki bo orkestru dirigiral na sedmem koncertu, je opozoril na vsebino pete simfonije Dmitrija Šostakoviča (1906-1975), ki jo je skladatelj napisal kot odgovor na takraten preplet glasbe in politike. Letonja je prepričan, da lahko tudi danes delo poda primeren odgovor na politično situacijo. Predzadnji koncert bo ponudil še trejo slovensko noviteto, Kantato "Artemis" skladatelja Janeza Matičiča, sezono pa bo sklenil koncert s hrvaškim pianistom Dejanom Lazićem.