Kot dirigent je Marko Munih Simfonični orkester RTV Slovenija redno vodil na snemanjih pa tudi na koncertih doma in v tujini, med drugim na turneji po ZDA. Foto: RTV SLO
Kot dirigent je Marko Munih Simfonični orkester RTV Slovenija redno vodil na snemanjih pa tudi na koncertih doma in v tujini, med drugim na turneji po ZDA. Foto: RTV SLO
Marko Munih
Prvo sodelovanje z RTV Slovenija je Marko Munih vzpostavil leta 1973 kot dirigent Komornega zbora RTV Ljubljana, v obdobju od 1979 do 1995 leta pa je deloval kot glavni urednik glasbenega programa Radia Slovenija. Foto: RTV SLO
Joseph Haydn
Na koncertu bodo izvedli Haydnove Letne čase, ki jih je skladatelj pisal dve leti in končal leta 1801. Gre za poseben oratorij, saj v nasprotju s tradicijo oratorija, ki obravnava tematiko krščanske religije oziroma klasične mitologije, ta temelji na pastoralni vsebini. Foto: EPA

Prav maestro bo poprijel za dirigentsko taktirko na vokalno-instrumentalnem koncertu, na katerem bosta v soboto, 12. februarja ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma nastopila Simfonični orkester RTV Slovenija in Komorni zbor Ave.

Program koncerta, na katerem bodo nastopili solisti sopranistka Theresa Plut, tenorist Jeroen de Vaal in baritonist Randal Turner, obeta delo Josepha Haydna Letni časi.
Marka Muniha je pot na RTV Slovenija prvič popeljala leta 1973, ko je postal dirigent Komornega zbora RTV Ljubljana. Med letoma 1979 in 1995 je deloval kot glavni urednik glasbenega programa Radia Slovenija in skrbel za izbrano zvočno podobo naše radijske postaje ter v marsičem usmerjal glasbeni okus, posredno pa tudi razvoj slovenske glasbe. Munih si je prizadeval za povezovanje programskih segmentov zavoda in njihovo usklajeno delovanje.
Simfonični orkester je kot stalni dirigent začel voditi leta 1999 in ga vodil na snemanjih pa tudi na koncertih doma in v tujini, med drugim na turneji po ZDA. V glasbenem arhivu se je ohranilo nešteto zglednih posnetkov z njegovim imenom, podpisal pa je tudi vrsto plošč, izdanih pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija.

Kako do zgoščenke?
Ob tej priložnosti Simfoniki RTV Slovenija MMC-jevim bralcem ponujata svojo zgoščenko. Pošljite nam torej prek elektronske pošte svoje podatke (ime in priimek, naslov in telefonsko številko), in med pošto, ki jo bomo prejeli do 13. 2. do 15.00, bomo izžrebali dobitka zgoščenke Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.


Ljubezen do zborovske glasbe
Marko Munih ima tudi izjemen občutek za toplino zborovskega zvoka, naklonjenost zborovski glasbi pa mu omogočata odlične interpretacije velikih vokalno-instrumentalnih del. V dolgoletni karieri je med drugim izvedel Haydnove Štiri letne čase, Mozartov in Verdijev Rekviem, Apologijo Socrates Petra Ebna, oratorij Kralj David Arthurja Honeggerja, Stabat Mater Antonina Dvoržaka, Sonetni venec Lucijana Marije Škerjanca, Škofjeloški pasijon Alojza Srebotnjaka, Stabat Mater Sama Vremšaka in številna druga dela.
Odličnih ocen in mednarodnih kritik je bil deležen posnetek Patetične simfonije Petra Iljiča Čajkovskega s simfoničnim orkestrom naše radiotelevizije, ki je izšel pri založbi Stradivar. Dvakrat je prejel nagrado Prešernovega sklada, nagrajen pa je tudi Betettovo nagrado in častnim znakom svobode Republike Slovenije za dolgoletno delo v glasbeni dejavnosti. Je redni član žirij na domačih in mednarodnih zborovskih tekmovanjih.
Na valentinovo v Novi Gorici
Prenos sobotnega koncerta bodo v neposrednem prenosu lahko poslušali poslušalci 3. programa Radia Slovenija – programa ARS, voditeljica prenosa pa bo Brigita Rovšek.
Sicer pa bo dirigent Marko Munih slavje svojega jubileja s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Komornim zborom Ave nadaljeval v ponedeljek, 14. februarja ob 20.15 v Konkatedrali Kristusa Odrešenika v Novi Gorici.