Blur (od leve proti desni: Damon Albarn, Dave Rowntree, Graham Coxon in Alex James) veljajo za skupino, ki je popularizirala žanr britpopa in na Otoku dosegla izjemno priljubljenost, h kateri je veliko pripomogla tudi medijska vojna z Oasis, poimenovana 'bitka britpopa'. Foto:
Blur (od leve proti desni: Damon Albarn, Dave Rowntree, Graham Coxon in Alex James) veljajo za skupino, ki je popularizirala žanr britpopa in na Otoku dosegla izjemno priljubljenost, h kateri je veliko pripomogla tudi medijska vojna z Oasis, poimenovana 'bitka britpopa'. Foto:
Blur
Blur so letos v londonskem Hyde Parku poskrbeli za veličastno vrnitev, ki pa po njihovih besedah ne bo imela dolgoročnejših posledic.

Železniški muzej vzhodne Anglije na obrobju Colchesterja v Essexu bo 30. novembra dobil modro ploščico, ki jo podeljuje Performing Rights Society (PRS). Blur so svojo kariero, ki so jo zaznamovale uspešnice, kot sta Parklife in Country House, začeli prav v depoju muzeja. To bo prva od več časti, ki jih bo PRS podelila prizoriščem, na katerih so debitirale vplivne britanske skupine, poroča BBC.

Predsednik PRS-a Ellis Rich je povedal: "Poklon glasbenemu izročilu te dežele je veliko dejanje in te spominske plošče se bodo pojavljale po vsej državi. Združeno kraljestvo je svetu dalo številne fantastične avtorje pesmi in nastopajoče, ki bogatijo naša življenja in nam dajejo glasbo, ki jo imamo radi. Ponosen sem, da bodo njihovi skromni glasbeni začetki zdaj označeni in na ogled vsem." Med drugim se bodo pri PRS-ju poklonili tudi blokovskemu naselju v Deptfordu, kjer so prvič skupaj zaigrali Dire Straits.

Blur so se letos junija vrnili v omenjeni železniški muzej in prav tam začeli svojo povratniško turnejo. Odigrali so dveurni koncert pred le 150 srečneži, nato pa so v začetku julija na dveh razprodanih koncertih v londonskem Hyde Parku nastopili pred več desettisočglavo množico. Kitarist Graham Coxon se je takrat prvič po skoraj 10 letih na odru pridružil basistu Alex Jamesu, bobnarju Davu Rowntreeju in pevcu Damonu Albarnu.

Zasedba Blur je nastala leta 1989 v Londonu, najprej so se imenovali Seymour. Njihov prvi album Leisure (1991) je združil zvoke gibanja Madchester in shoegazinga. Po slogovni preobrazbi, ki so jo zaznamovale zasedbe kitarskega popa, kot so The Kinks, The Beatles in XTC, so Blur leta 1993 izdali album Modern Life Is Rubbish, ki mu je sledil znameniti Parklife (1994) in nato še bolj konceptualni The Great Escape (1995).

Albarnova besedila s prvih štirih ploščkov, zavita v embalažo lahkotnega popa, so duhovita in pronicljiva opažanja o britanski kulturi in družbi, ki jih zaznamuje hudomušno ciničen pogled, hkrati pa dobrohotna naklonjenost.

Sledila je nova preobrazba pod vplivom ameriških indierockerjev, kot so Pavement, in nastal je album Blur (1997), s katerega je prišla uspešnica Song 2, ki jim je prinesla uspeh tudi na drugi strani luže. Zadnji album z izvirno zasedbo Blurov, 13 (1999) je zaznamovalo eksperimentiranje z elektroniko in gospelom ter Albarnova bolj osebna besedila. Maja 2002 je Coxon zapustil Blur, in to med snemanjem sedmega albuma Think Tank (2003), bolj elektronsko naravnanega izdelka, na katerem je bilo opaziti Albarnovo vse večje zanimanje za hiphop in afriško godbo.

Po letu 2003, ko so šli na turnejo brez Coxona, so se člani skupine posvetili samostojnim projektom. Letos so spet nastopili skupaj v popolni zasedbi, a pravijo, da nimajo skupnih načrtov za prihodnost.

Predstavljamo vam izbor 20 pesmi iz 20 let ustvarjanja skupine Blur.

She's So High

Bang
There's No Other Way
For Tomorrow
Chemical World
Sunday Sunday
Girls & Boys
End Of A Century
Parklife
To The End
This Is A Low
Country House
The Universal
Beetlebum
Song 2
Tender
Coffee & TV
No Distance Left To Run
Out Of Time
Good Song