Muzej glasb sveta je predlagal tudi, da bi srečanje trobentačev v Guči uvrstili na Unescov seznam nematerialne dediščine. Foto: EPA
Muzej glasb sveta je predlagal tudi, da bi srečanje trobentačev v Guči uvrstili na Unescov seznam nematerialne dediščine. Foto: EPA

Srbski svetovni kongres, ki je povezan z delovanjem muzeja, se s svojimi prijatelji po svetu tega 'največjega festivala sveta' udeležuje že vrsto let in ga razume kot nekakšno romanje. Po besedah predsednika kongresa Zorana Jovičića je muzej predlagal še, da bi ga uvrstili na Unescov seznam nematerialne dediščine. Kot pravi, je sabor v Guči največji festival glasb sveta zato, ker nanj poleg srbskih vse pogosteje prihajajo trobentači z vsega sveta, ki prepoznajo, da je glasba na festivalu zmes izvirne srbske glasbe in glasbe drugih narodov.
"Ta glasba postaja ena najbolj priljubljenih zvrsti, predstavlja spoj vzhodne in zahodne, tradicionalne in sodobne glasbe. To so pokazali Emir Kusturica s svojim orkestrom in Goran Bregović, kateremu gre največja zasluga, da je balkanska glasba na svetovni glasbeni sceni postala enakopravna azijski in afriški," ocenjuje Jovičić.
Najboljša skupina so Tinariwen
Muzeji glasb sveta so pred leti začeli ustanavljati po vsem svetu, lani pa je direktorica Stefanie Kropf iz Švice odprla tudi beograjski oddelek muzeja kot priznanje za srbski prispevek h glasbam sveta. Nagrado za najboljšo skupino podeljujejo afriškemu bendu Tinariwen ki izvaja puščavski blues.