Posnetek begunskega taborišča Nur Šams blizu Tulkarema na zasedenem Zahodnem bregu. Foto: Reuters
Posnetek begunskega taborišča Nur Šams blizu Tulkarema na zasedenem Zahodnem bregu. Foto: Reuters

Predlog zakona, ki ga je predstavil poslanec kneseta Amit Halevi (stranka Likud), si prizadeva za prerazporeditev moči nad arheološkim sektorjem Zahodnega brega, ki je trenutno v enoti, ki spada pod izraelski upravni organ, imenovan Civilna uprava. Civilno upravo je na Zahodnem bregu leta 1981 ustanovila izraelska vlada, in sicer z namenom opravljanja praktične birokratske funkcije na ozemljih, ki jih je Izrael zavzel leta 1967. Čeprav je formalno ločena, je dejansko podrejena izraelski vojski in izraelski varnostni agenciji Šin Bet.

Razprava o političnem statusu brezpredmetna za Izrael
Po poročanju časopisa Times of Israel predlog zakona navaja, da ta temelji na predpostavki, da na Zahodnem bregu odkriti zgodovinski artefakti "nimajo nobene zgodovinske ali druge povezave s palestinskimi vladnimi organi". Po predlogu zakona palestinski vladni organi sicer ohranjajo civilni nadzor na Zahodnem bregu. "Razprava o političnem statusu regij Judeje in Samarije nima nobenega pomena za odgovornost Izraela za arheološke najdbe, ki pripadajo njegovemu ljudstvu," navaja predlog zakona, ki Zahodni breg omenja z njegovima svetopisemskima imenoma.

Julija lani je palestinska oblast obtožila Izrael, da kuje načrte za razširitev svojih pristojnosti nad arheološkimi najdišči na palestinskem ozemlju, pri čemer je navedla večkratne napade izraelske vojske in naseljenskih milic na rimskodobno arheološko vas Sebastia v bližini mesta Nablus, ki leži približno 50 kilometrov severno od Jeruzalema. Prav tako so Palestinci pozvali Unesco, naj posreduje glede na to, da projekt prenove trga v Sebastii poteka pod nadzorom te organizacije Združenih narodov.

Rimskodobno arheološko najdišče v vasi Sebastia v bližini mesta Nablus. Foto: EPA
Rimskodobno arheološko najdišče v vasi Sebastia v bližini mesta Nablus. Foto: EPA

Napad, ki "spada v okvir načrta za prevzem palestinskih arheoloških najdišč"
"To je napad, ki spada v okvir načrta za prevzem palestinskih arheoloških najdišč po vsem Zahodnem bregu ter za uvedbo izraelskega nadzora nad njimi in njihovo priključitev," so s palestinskega zunanjega ministrstva sporočili nevladni organizaciji Middle East Monitor (MEMO), ki se v glavnem osredinja na izraelsko-palestinsko vojno.

Arheološke dejavnosti na zasedenem Zahodnem bregu so pogosto politizirane kot del ozemeljskih sporov med Palestinci in izraelskimi naseljenci. Septembra lani je Unesco na svoj seznam svetovne dediščine dodal Tell es-Sultan, prazgodovinsko najdišče v Jerihu, kar je izzvalo bes nekaterih desničarskih izraelskih politikov in organizacij.