Glavna nagrada filmskega festivala v San Sebastianu je zlata školjka. Festival je to nagrado lani prvič v zgodovini podelil španski filmski ustvarjalki. Prejela jo je Jaione Camborda za film O Corno (Rog), zgodbo o solidarnosti med ženskami, materinstvu in pravici do odločanja o lastnem telesu. Foto: EPA
Glavna nagrada filmskega festivala v San Sebastianu je zlata školjka. Festival je to nagrado lani prvič v zgodovini podelil španski filmski ustvarjalki. Prejela jo je Jaione Camborda za film O Corno (Rog), zgodbo o solidarnosti med ženskami, materinstvu in pravici do odločanja o lastnem telesu. Foto: EPA
Sorodna novica Filmski festival v San Sebastianu bo z nagrado za življenjsko delo počastil Cate Blanchett

V Španiji bo septembra potekal že 72. filmski festival v San Sebastianu, ki ga filmski navdušenci dojemajo kot eno od 14 najprestižnejših tekmovalnih filmskih prizorišč, čeprav ima v primerjavi s festivali v Berlinu, Locarnu, Karlovih Varih in Cannesu enega najnižjih proračunov. A gostil je že več pomembnih dogodkov filmske zgodovine, kot sta mednarodna premiera filma Vertigo Alfreda Hitchcocka (ki se je leta 1958 tudi udeležil festivala) in evropska premiera filma Vojna zvezd leta 1977.

Julija so organizatorji razkrili spored 16 filmov v glavnem tekmovalnem programu, ki je po imenih režiserjev in igralcev prepoznavnejši kot pretekla leta, filmi se letos zaradi Tilde Swinton, Jamie Lee Curtis, Pamele Anderson, Ralpha Fiennesa, Stanleyja Tuccija, Isabelle Rossellini in drugih veselijo večje pozornosti. Tudi med režiserji se bodo z novimi filmi predstavili Mike Leigh, Gia Coppola in Joshua Oppenheimer, številni pa bodo v Evropi predvajani prvič po premieri na filmskem festivalu v Torontu.

Tekmovalni program 72. filmskega festivala v San Sebastianu

Bound in Heaven (Huo Šin, Kitajska)
Conclave (
Edward Berger, Nemčija)
Emmanuelle
(Audrey Diwan, Francija)
The End (Joshua Oppenheimer, Danska/Nemčija/Irska/Italija)
Glimmers /Los destellos (Pilar Palomero, Španija)
Hard Truths (Mike Leigh, Združeno kraljestvo/Španija)
The Man Who Loved UFOs/El hombre que amaba los platos voladores (Diego Lerman, Argentina)
Last Breath/Le dernier souffle (Costa-Gavras, Francija)
The Last Showgirl (Gia Coppola, ZDA)
In Her Place/El lugar de la otra (Maite Alberdi, Čile)
I'm Nevenka/Soy Nevenka (Icíar Bollaín, Španija)
On Falling (
Laura Carreira, Združeno kraljestvo/Portugalska)
Serpent's Path/Hebi no Michi (Kijoši Kurosava, Japonska/Francija)
Tardes de soledad (Albert Serra, Španija/Francija/Portugalska)
The Wailing/El llanto (Pedro Martín-Calero, Španija/Francija/Argentina)
When Fall Is Coming/Quand vient l'automne (François Ozon, Francija)

Sorodna novica Mike Leigh: Zakaj Turner, in ne Constable?

V Baskijo se z novim filmom vrača Edward Berger, poznan predvsem po nemških filmih Jack (2014), All My Loving (2019) in verjetno najbolj znani nemški ekranizaciji knjige Na Zahodu nič novega (Im Westen nichts Neues) (2022), ki je bila nominirana za kar devet oskarjev in prejela kar sedem od 14 nominacij za nagrade bafta. Njegov novi film Conclave je psihološki triler, v katerem igrajo Ralph Fiennes, Stanley Tucci, John Lithgow in Isabella Rossellini, ki razkrivajo skrivnosti umrlega papeža ob iskanju njegovega naslednika.

Mike Leigh, znan po filmih Gospod Turner (Turner) in Še eno leto (Another Year), je za glavno vlogo v svojem novem filmu Hard Truths znova prosil Marianne Jean-Baptiste, ki je leta 1996 prejela nominacijo za oskarja za dramo Skrivnosti in laži (Secrets & Lies). Njegov britansko-španski celovečerec naj bi prikazoval vsakdanje življenje londonske družine in obravnaval vprašanja družinskih odnosov, žalovanja in duševnega zdravja.

Nov film bo na festivalu predstavila tudi Gia Coppola. The Last Showgirl je drama o materi in hčeri s Pamelo Anderson, Jamie Lee Curtis, Kiernan Shipko, Billie Lourd, Davom Bautisto in Brendo Song, v kateri se je Anderson znajde na razpotju kariere, ko po 30 letih preneha nastopati v Las Vegasu.

Sorodna novica Joshua Oppenheimer: "Zgodil se je genocid, morilci pa so (bili) še vedno na oblasti"

Na festivalu bo prikazan tudi najnovejši film The End Joshue Oppenheimerja, ki ga opisujejo kot postapokaliptični muzikal "zlate dobe" s Tildo Swinton, Georgeem Mackayem in Michaelom Shannonom v glavni vlogi. Oppenheimerjev zadnji uspešni film je bil Teater ubijanja (The Act of Killing, 2012), dokumentarec o množičnem poboju komunistov sredi šestdesetih v Indoneziji, "globoko moteča, napol nadrealistična izkušnja, ki odgrne zastor pred patologijo in sadizmom karizmatičnih, skoraj simpatičnih množičnih morilcev", je ob projekciji na Liffu zapisala Ana Jurc.

Na festivalu je z dvema filmoma v tekmovalnem programu tudi znova prisotna Netflixova produkcijska hiša, ki v Latinski Ameriki uživa veliko priljubljenost. Dvakratna čilska nominiranka za oskarja Maita Alberdi bo predstavila njen novi celovečerni prvenec In Her Place/El lugar de la otra, argentinski režiser Diego Lerman, ki je leta 2017 na festivalu za film A Sort of Family prejel nagrado žirije, pa se vrača z dramo The Man Who Loved UFOs/El hombre que amaba los platos voladores, ki obravnava prevaro z obiski vesoljcev v 80. letih.

V tekmovalni spored so uvrščeni tudi novi film znanega francoskega režiserja Coste Gavrasa Last Breath/Le dernier souffle ter triler Serpent's Path/Hebi no Michi Kijošija Kurosave in When Fall Is Coming/Quand vient l'automne Françoisa Ozona.

Za nagrado občinstva se bodo potegovali tudi filmi iz Cannesa
V program Perlak so na festival uvrstili tudi nekatere filme iz tekmovalnega programa letošnjega festivala v Cannesu, s čimer se bodo lahko potegovali za nagradi občinstva. Tudi program bo 20. septembra odprl muzikal Emilia Perez Francoza Jacquesa Audiarda, ki je v Cannesu prejel nagrado žirije, za vlogo v muzikalu pa so nagrado za najboljšo igralko skupaj prejele Karla Sofia Gascon, Selena Gomez, Zoe Saldana in Adriana Paz. Gascon je bila prva transspolna igralka, ki je prejela nagrado v Cannesu.

Sorodna novica Zlata palma za Anoro, ameriško tragikomedijo o eksotični plesalki

V omenjeni program so uvrščeni še filmi All We Imagine as Light indijske režiserke Pajal Kapadia, ta je v Cannesu prejel veliko nagrado žirije, Seme svetega figovca Mohammada Rasoulofa, ki je prejel posebno nagrado žirije, The Substance francoske režiserke in scenaristke Coralie Fargeat, ki je bil nagrajen za najboljši scenarij, ter Anora Seana Bakerja, dobitnika zlate palme.

Prikazali bodo še film Bird, ki ga je režirala Andrea Arnold, film Oh, Canada Paula Schraderja, film Partenope italijanskega režiserja Paola Sorrentina in Megalopolis Francisa Forda Coppole. Prav tako bodo prikazali A Traveler's Needs, ki ga je režiral Hong Sang Soo in prejel srebrnega medveda – veliko nagrado žirije v Berlinu, film Walterja Sallesa Ainda I'm Still Here, ki bo premierno prikazan v Benetkah, in film Memoir of a Snail Adama Elliota, ki je letos na festivalu animiranega filma v Annecyju prejel nagrado cristal za najboljši celovečerec.

72. festival v San Sebastianu bo potekal od 20. do 28. septembra.