Sejem bo vrata odprl prihodnjo sredo. Foto: BoBo
Sejem bo vrata odprl prihodnjo sredo. Foto: BoBo
Knjige
Tudi najmlajši bodo prišli na svoj račun. Foto: BoBo

Da kriza sejmu ne more do živega, dokazujejo številke: sodelovalo bo 71 založb in 21 malih založnikov. Ob tem bo sejem ponudil še 129 dogodkov na odrih in v dvoranah.

V prvem preddverju Cankarjevega doma bodo potekale debatne kavarne, ki jih koordinira Valentina Smej Novak; letos se bodo posvečali izzivom založništva in elektronski knjigi, pa tudi aktualno političnim in širše humanističnim temam.

Pisateljski oder, ki ga letos že tretje leto pripravlja Društvo slovenskih pisateljev, bo imel mesto v Veliki sprejemni dvorani. V sklopu Pisateljska soba - s poti, ki jo bo moderiral Boštjan Gorenc - Pižama, bodo svoje izkušnje z obiskov knjižnih sejmov v bolj oddaljenih mestih predstavili Brane Mozetič (arabski svet), Polona Glavan (Sankt Peterburg), Barbara Pogačnik (Pariz), Andrej Blatnik (Indija) ter Aleš Šteger (Guadalajara in Buenos Aires). V sklopu Moja literarna pokrajina pa bodo sodelovali avtorji Gabriela Babnik, Dušan Šarotar, Dušan Jovanović in Boris Pahor.

Pripravili bodo tudi dve razstavi; prva bo namenjena manj znanima slovenskima založnikoma Janezu Giontiniju in Antonu Turku, pripravlja pa jo Antikvariat Glavan. Slovenski etnografski muzej pa pripravlja razstavo o znamenitem nemškem pisatelju Karlu Mayu. Založniki pa bodo o svojih izkušnjah spregovorili v sklopu Založniške akademije.

Dogajalo se bo tudi na odru
Kulturno-vzgojni in humanistični programi CD letos vključujejo pet projektov. To so literarno-gledališki projekt Martin in Gregor ali od junaka do bedaka, glasbena predstava Gal v galeriji, glasbena kulturno-vzgojna ura Marko repa in skače, gledališko-plesna predstava Knjiga o džungli in glasbeno-gledališka kulturno-vzgojna ura POSLUH! Recikliramo. Tu bo še Šolski knjigosled, v katerega je vključenih 15 založb, poleg tega je organizatorjem znova uspelo zagotoviti finančna sredstva za izdajo čekov za branje. Ti so vredni po dva evra in so namenjeni udeležencem organiziranih skupin osnovnošolske mladine v Šolskem knjigosledu.

Ob odprtju sejma bodo podelili tudi nagrade - Schwentnerjevo nagrado za prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva, nagrado za najlepšo slovensko knjigo, nagrado za najboljši literarni prvenec in priznanje za mladega prevajalca.