Na natečaju programa Ars so že dvaintridesetič izbirali najboljše pisce kratkih zgodb. Predvidena je nagrada lastovka v vrednosti 1000 evrov. Poleg tega pa bo Radio Slovenija dela, ki so se uvrstila v ožji izbor, odkupil. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija
Na natečaju programa Ars so že dvaintridesetič izbirali najboljše pisce kratkih zgodb. Predvidena je nagrada lastovka v vrednosti 1000 evrov. Poleg tega pa bo Radio Slovenija dela, ki so se uvrstila v ožji izbor, odkupil. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali Andrej Peric, Matej Juh in predsednica Silvija Žnidar, je dobila v branje 345 kratkih zgodb, ki so prispele na natečaj prek spletnega obrazca. Žirija je zdaj izbrala lastovko, zgodbo Jablana, ki je na natečaj prispela pod šifro Rezervno srce.

"V zgodbi Jablana vstopimo in medias res že s prvo povedjo. Seznanimo se z jedrno družino, očetom kriminalistom in materjo paznico, spoznamo njun vsakdanjik, iz katerega je razvidna njuna težnja po disciplini, urejenosti, čistoči, nadzoru, hkrati pa tudi močno obrobno mesto hčere v družini," je v svoji utemeljitvi povzela žirija.

Lanski nagrajenec natečaja je bil Vincenc Gotthardt. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija
Lanski nagrajenec natečaja je bil Vincenc Gotthardt. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija

Življenje, ki se odvija v ciklu jablane
"Zgodba je premišljeno dramsko strukturirana z diskretno metaforiko, prepriča pa tudi s postopno karakterizacijo in nevsiljivo primerjavo hčere kot osrednje protagonistke z naslovno jablano in njenim življenjskim ciklom. Ta osnovna zgradba omogoča organsko stopnjevanje napetosti, hkrati pa tankočutno ponazarja nihanje protagonistke med upom in brezupom. Zgodba družinsko motiviko – zlorabo otroka v toksičnem okolju – postavi tudi v širši družbeni kontekst, pokaže na nepravilnosti delovanja tako znotraj same družinske celice kot tudi ustanov in družbenih struktur, v katere je vpeta. Jablano odlikujejo tudi premična pripovedna gledišča, ki skupaj z ilustrativnimi fabulativnimi pripetljaji kompleksno osvetljujejo posamične misli in dejanja literarnih oseb. Izhodiščna težka tematika bi zlahka zdrsnila v fetišizacijo in samonanašalnost zla, vendar vseskozi ostaja v mejah verjetnosti in dopušča raznolikost interpretacij. Konec tako ni enoznačen, odpira možnost rešitve."

V ožji izbor je žirija uvrstila zgodbe (zgodbama brez naslova so zaradi lažje orientacije dodali začetne besede):

1. Déjà vu (šifra: Hrčkov vzdihljaj)
2. Daj roke skupaj … (brez naslova; šifra: Angeli)
3. Že od jutra … (brez naslova; šifra: Luscinia)
4. Na poti (šifra: zlata kroglica)
5. Pripovedka o diamantnem svedru (Pravkar sneto z jezika)
6. Kitajsko ogledalo (Paulina2707)

Izbranim zgodbam je skupen zanimiv, dovršen slog ali pa izpostavljanje aktualne tematike na izviren način, je v pogovoru za Program Ars izpostavila predsednica žirije Silvija Žnidar. "Nekatere so tudi žanrsko obarvane, kar v slovenskem prostoru sicer pogrešamo." Po njeni oceni so v poslanih besedilih izstopale socialne tematike, problem nasilja v družbi in družini, pogosti pa so bili tudi memoarski in anekdotični zapisi.

Avtorje oziroma avtorice zmagovalne zgodbe in šestih zgodb iz ožjega izbora organizatorji prosijo, da čim prej, najkasneje pa do 9. avgusta, z izvodom zgodbe potrdijo svoje avtorstvo prek e-naslova Ars@rtvslo.si in pripišejo svoje podatke.

Avtorja ali avtorico zmagovalne zgodbe bodo razglasili na slovesnosti 14. septembra v Cankarjevem domu, del neposrednega prenosa pa bo tudi interpretacija zmagovalne zgodbe.

Zgodbe, ki so se uvrstile v ožji izbor, bodo na sporedu v dneh pred slovesnostjo, od 8. do 13. septembra v oddaji Literarni nokturno na Tretjem in Prvem programu Radia Slovenija. V oddajah bodo tudi razkrili imena avtorjev iz ožjega izbora.

O natečaju Lastovka 2023 s predsednico žirije Silvijo Žnidar