Bina Štampe Žmavc se je podpisala pod več knjig pesmi in proze za otroke, dramskih besedil ter radijskih iger. Foto: RTV Slo
Bina Štampe Žmavc se je podpisala pod več knjig pesmi in proze za otroke, dramskih besedil ter radijskih iger. Foto: RTV Slo
Podeljevalci desetnice skušajo z nagrado opozoriti na pomen in uveljavljanje otroške oziroma mladinske literature v stanovski organizaciji, literarnokritiški stroki in javnosti.
Janja Vidmar: Zoo
Lani je nagrado prejela Janja Vidmar za roman Zoo. Foto: RTV SLO
Podelili so desetnico

V pesniški zbirki Živa hiša, kjer je mogoče prebrati 55 pesmi, avtorica obravnava teme, ki se neposredno dotikajo sodobnega otroka, ob tem pa ga opozarja na drobne, vsakdanje stvari. "V svojo otroško poezijo tke sončne trenutke in nežnost, mestoma pa tudi žalosti in strah," so v utemeljitvi izbora nagrajenke zapisali podeljevalci nagrade.

Desetnico, nagrado za in mladinsko književnost, so na Društvu slovenskih pisateljev podelili že četrtič, nagrajenka pa je prejela 2086 evrov, ki jih prispeva Prešernova družba.

"Nagrade sem še posebej vesela zato, ker je bila podeljena za poezijo, ki je sicer bolj 'redka ptica' pri nagradah za mladinsko in otroško književnost. Poezija se mi zdi še posebej pomembna zato, ker zgodnje branje poezije zagotavlja, da bomo imeli tudi odrasle bralce poezije," je ob prejemu nagrade med drugim povedala Bina Štampe Žmavc.

Za desetnico so bili nominirani ...
Za nagrado, lastnika katere so letos izbirali Polona Glavan, Jože Hudeček, Slavko Pregl, Dušan Šarotar in Lenart Zajc, so se v ožjem izboru potegovali še Mate Dolenc z delom Zabloda laboda in druge zgodbe, Tatjana Kokalj za detektivko Kamen v žepu in Majda Koren z Zgodbami zajca Zlatka ter Miroslav Košuta za Minimalčice.

Marko Kravos je bil nominiran za zbirko zgodb Trst v žepu: pogled na zgodovino od popka navzdol, Vitan Mal za detektivko Žardna in Četrtek, Andrej Rozman - Roza za pesnitev Mihec gre prvič okrog sveta, Janja Vidmar za knjigo Nimaš pojma ter Dim Zupan za delo Hektor in ribja usoda: zgodba nekega Hektorja: rane dni.

Naučimo se videti, prisluhniti, občutiti
Pesmi zbirke Živa hiša je s svojimi ilustracijami pospremil Damijan Stepančič. Pesmi zaznamuje izjemna snovno-tematska raznolikost, povezane pa so s temeljnim načinom avtoričinega izraza - poosebitvami živali, rastlin in predmetov. Lirični zapis je pesnica dopolnila z besednimi igrami in barvnim slikanjem. "Živa hiša poezije se igra z besedami, je smeh in upor, a tudi odprto srce - uči videti, prisluhniti, občutiti", je v spremni besedi h knjigi zapisal Igor Saksida.

Za nagrado, ki pomeni tudi temelj oblikovanja bralnih navad in ljubezni do branja pri mlajših bralcih, se z deli iz zadnjih treh let lahko potegujejo izključno člani DSP-ja, ki pišejo v slovenščini.

Podelili so desetnico