Foto:
Foto:

Pisateljica si je nagrado, ki jo podeljujejo mesto Leipzig, nemška zvezna dežela Saška in združenje nemških knjigarn, prislužila z delom Oni ne bi ni mrava zgazili (Oni ne bi pohodili niti mravlje), v katerem je pisala o obnašanju haaških obtožencev.

Zlo nas zasleduje na vsakem koraku
Ob prebiranju knjige spoznamo, koliko zla je okoli nas. Tako ni presenetljivo, da sta - kot je opozorila pisateljica - zlo in banalnost osrednja evropska motiva 20. stoletja. Poleg tega pa je Slavenka Drakulić poudarila tudi, da je osrednji problem sodobnega sveta psihologija terorja. Z njo medijski mogotci ter politični veljaki obvladujejo množice, ki se vedno bolj zatekajo v nedejavno otopelost pred televizijskim sprejemnikom.

Nagrado v vrednosti 10.000 evrov bo Drakulićeva prejela 16. marca ob odprtju knjižnega sejma v Leipzigu.

Napisala je že več obsežnih zbirk esejev
Slavenka Drakulić je bila rojena leta 1949 na Rijeki, po študiju primerjalne književnosti in sociologije v Zagrebu pa se je posvečala pisanju filozofsko obarvanih esejev, v katerih je pogosto obravnavala tudi položaj žensk v družbi, objavila pa je tudi tri romane. Nekaj njenih del je dostopnih tudi v slovenskem prevodu, in sicer Okus po moškem, Kot da me ni, Hologrami strahu, Kako smo preživeli komunizem in se smejali in še nekaj drugih. Drakulićeva sicer že vrsto let živi na Švedskem.