Člani Društva slovenskih pisateljev (DSP) so Dušana Merca leta 2020 izglasovali za predsednika, s čimer je postal že tretji predsednik društva v letu dni, bil pa je tudi edini kandidat za ta položaj. Nov triletni mandat je dobil še decembra 2023.

Pisatelj in učitelj Dušan Merc (1952), znan tudi kot dolgoletni ravnatelj ljubljanske OŠ Prule, je ob odstopu z mesta predsednika DSP-ja za Radio Slovenija povedal: "Mandat si bom zapomnil kot član društva in kot tisti, ki je pet let bil predsednik. Nisem prispeval k novim oblikam delovanja društva." Dodal je, da zapušča društvo kot "urejeno in finančno dobro stoječe". Ob tem ni navedel razlogov za svoj odstop.

Dušan Merc je bil za predsednika DSP-ja prvikrat izvoljen leta 2020 in nato še enkrat decembra 2023. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Dušan Merc je bil za predsednika DSP-ja prvikrat izvoljen leta 2020 in nato še enkrat decembra 2023. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

Sicer je junija 2018 pesnik, dramatik, esejist in prevajalec Ivo Svetina predčasno odstopil z mesta predsednika društva, za kar se je odločil zaradi več razlogov, med drugim tudi osebnih. Septembra istega leta ga je nasledila mladinska pisateljica, pesnica in pedagoginja Aksinja Kermauner, ki je po pol leta prav tako odstopila. Kot razlog je navedla nestrinjanje z odnosom, ki ga država izkazuje do DSP-ja. Hkrati z njo so sodelovanje prekinile štiri administrativne in strokovne sodelavke.