Agatha Christie je najbolj prodajana pisateljica na svetu. Foto: Mladinska knjiga
Agatha Christie je najbolj prodajana pisateljica na svetu. Foto: Mladinska knjiga
Agatha Christie: Po pogrebu
Hercule Poirot je najbolj priljubljen lik Agathe Christie. Nastopa v kar 33 romanih in 54 kratkih zgodbah. Foto: Mladinska knjiga

Založba Mladinska knjiga nas je razveselila z izidom slovenskih prevodov romanov Nema priča (prevod: Jolanda Blokar) in Po pogrebu (prevod: Nataša Muller). Gre za romana iz serije prigod poleg Sherlocka Holmesa najznamenitejšega literarnega detektiva Hercula Poirota. Belgijski begunec, ki je novi dom našel v Veliki Britaniji, se bo tokrat ubadal z umorom premožne gospe Arundell, ki je slutila, da ji strežejo po življenju, ter z navidez naravno smrtjo hudo bolnega gospoda Abernethieja.

Hercule Poirot ji ni bil najbolj ljub
Hercule Poirot je najslavnejši junak iz zgodb Agathe Christie. Čeprav je pisateljica dejala, da ji je bila ljubša ostarela dama 's smislom za umore' gospodična Marple, je bralstvo zahtevalo Poirota. In ga je dobilo. V kar 33 romanih in 54 zgodbah. To, kako priljubljen je bil Poirot, dokazuje dejstvo, da do danes ostaja edini domišljijski lik, ki je ob smrti dobil osmrtnico na naslovnici New York Timesa. Agatha Christie je kljub temu vztrajala, da ji belgijski napihnjenec, ki kot glavno orodje pri reševanju umorov uporablja psihologijo, ni bil preveč pri srcu.

Pred Agatho so le vsi pisci Biblije
Hercule Poirot je tako tudi najbolj zaslužen za to, da je kraljica kriminalk najbolj prodajana avtorica vseh časov. Do danes so prodali kar dve milijardi izvodov njenih del, tako da njen opus po prodajanosti zaostaja le za Biblijo. In tako kot je to v primeru Biblije, tudi prodajanost del Agathe Christie ne pojenja. Tako se tudi še 30 let po njeni smrti vsako leto proda približno 4 milijone izvodov njenih del. Prav tako pa se njena dela - ne le dramske igre - pojavljajo tudi na gledaliških odrih, njeni detektivski romani pa so vedno tudi aktualna snov za snemanje filmov.