V Edinburgu bo tudi Salman Rushdie. Foto: EPA
V Edinburgu bo tudi Salman Rushdie. Foto: EPA
Pomemben dogodek za vse ljubitelje literature. Foto: EPA

Knjižni sejem je bolj škotski in bolj mednarodni kot kadar koli do zdaj.

Catherine Lockerbie, direktorica festivala

Rushdie - pred kratkim smo v slovenskem jeziku dobili tudi njegove Satanske stihe - bo eden izmed več kot petsto avtorjev, ki bodo gostovali na festivalu. Ta bo dal po poročanju britanskega BBC-ja ljubiteljem literature v pokušnjo več kot 650 dogodkov. Med drugimi pisatelji, ki bodo obiskali Edinburg, so tudi italijanski nobelovec Dario Fo, kanadska avtorica Margaret Atwood in mehiški pisatelj Carlos Fuentes in avtor Andre Brink iz Južnoafriške republike.

Poletna kulturna prestolnica
Festival, ki je lani pritegnil okoli 200.000 obiskovalcev, bo potekal med 13. in 29. avgustom, posebne obravnavane teme pa bodo globalizacija, nacionalna identiteta in prihodnost meja. V času festivala bo v Edinburgu potekal tudi gledališki festival Fringe, ki na sever otoka vsako leto pritegne več kot milijon obiskovalcev, tako da se bo v Edinburgu avgusta kar trlo kulturnih dogodkov.

Narodi brez meja ...
Na festivalu bodo predstavili tudi veliki mednarodni dogodek Nations Unlimited, ki raziskuje stanje narodov v 21. stoletju. Projekt so Edinburžani zasnovali v sodelovanju s prijateljskimi festivali na Norveškem in Švedskem, pod krovnim imenom Nations Unlimited pa bodo predstavili vrsto dogodkov, v katerih bodo glavne teme raziskovanje identitete, emigracija in imigracija, meje, izgnanstvo, veroizpoved, koncepta nedržavljanstva in multikulturalizma.

Spoznavanje lokalne in globalne literature
Začetki festivala segajo v leto 1983, na njem pa bodo tudi letos nadaljevali serijo predstavitev odnosa med Zahodom in Vzhodom. Letos bo poseben prostor namenjen tudi soočenjem o islamu, sodobnih ruskih avtorjih in kanadski literaturi.

Gre za festival velikih števil, kar priča že samo število gostujočih avtorjev, rekordno pa je tudi število škotskih pesnikov in pisateljev, ki se bodo predstavili obiskovalcem. Spoznati bo namreč mogoče dela 170 avtorjev iz dežele gostiteljice festivala.

Knjižni sejem je bolj škotski in bolj mednarodni kot kadar koli do zdaj.

Catherine Lockerbie, direktorica festivala