V eni izmed knjigarn verige Borders, ki je vložila prošnjo za stečaj, je svojo knjigo predstavljala tudi Sarah Palin, nekdanja guvernerka Aljaske in kandidatka za podpredsednico ZDA. Foto: EPA
V eni izmed knjigarn verige Borders, ki je vložila prošnjo za stečaj, je svojo knjigo predstavljala tudi Sarah Palin, nekdanja guvernerka Aljaske in kandidatka za podpredsednico ZDA. Foto: EPA
Knjigarne se borijo s "trilogijo nevarnosti" - spletnimi tekmeci, elektronskimi knjigami in javnimi knjižnicami, ki ponujajo brezplačne knjige in digitalne vsebine.
Knjigarne se borijo s "trilogijo nevarnosti" - spletnimi tekmeci, elektronskimi knjigami in javnimi knjižnicami, ki ponujajo brezplačne knjige ter digitalne vsebine.

Iz Bordersa so sporočili, da nameravajo zapreti približno 30 odstotkov od svojih 640 trgovin v ZDA kot del stečajnega postopka, s čimer je podjetje med reorganizacijo zavarovano pred upniki. Borders, ki ima skupaj okoli 17.500 zaposlenih, je v zadnjih letih doživel milijonsko izgubo zaradi konkurence spletnih knjigarn in prehoda knjig na digitalne platforme. Skupno so imeli po poročanju agencije AFP v zadnjih 11 mesecih fiskalnega leta več kot 168 milijonov dolarjev izgube.

Trilogija nevarnosti za klasične knjigarne
Julija lani so na spletu predstavili tudi svojo prodajalno elektronskih knjig in se spustili z Amazonom, Applom, Barnes & Noblom in Sonyjem v boj za hitro rastoči trg digitalnih knjig. A številni analitiki menijo, da so se za to potezo pri Borders odločili prepozno, a upajo, da jim bo z reorganizacijo in finančno injekcijo uspelo postati dolgoročno uspešno podjetje.

A Borders ni edina veriga knjigarn, ki se je znašla v finančnih škripcih, saj so največ izgube pridelali pri Barnes & Noblu. Billy Hulkower, analitik pri raziskovalnem podjetju Mintel, meni, da se knjigarne borijo s "trilogijo nevarnosti" - spletnimi tekmeci, elektronskimi knjigami in javnimi knjižnicami, ki ponujajo brezplačne knjige ter digitalne vsebine.

Prodaja elektronskih knjig se je več kot podvojila v vsakem od zadnjih treh let. Analitiki pričakujejo, da se bo v prihajajočih letih delež prodaje klasičnih knjigarn zmanjšal z 72 na 25 odstotkov. Iz združenja ameriških založnikov so sporočili, da se je prodaja knjig ameriških založnikov v letu 2010 glede na leto prej povečalo za 3,6 odstotka, prodaja elektronskih knjig pa je zrasla za 164 odstotkov in dosegla 441 milijonov ameriških dolarjev.