Zvončica in drugi dve junakinji sta v nevarnosti, da prideta na slab glas. Foto: Kolosej
Zvončica in drugi dve junakinji sta v nevarnosti, da prideta na slab glas. Foto: Kolosej
Alan Moore
Če ne bo zapeltov, bo njegova knjiga izšla avgusta. Foto: Tate

Tri priljubljene junakinje iz pravljic o Petru Panu, Alici iz čudežne dežele in Čarovniku iz Oza je namreč Britanec predstavil v novi luči; ta jih ožarja veliko bolj erotično, kot si jih je kadar koli predstavljal povprečen bralec. Založniki so delo označili kot erotično fikcijo v najboljšem pomenu besede, medtem ko jo avtor sam opisuje kot pornografijo.

Se bo za dobro ime zavzelo sodišče?
Izid knjige bi lahko preprečili nosilci avtorskih pravic treh izvirnih del, ki lahko na sodišču zahtevajo prepoved romana. O tem, kakšne možnosti ima, da ohrani Zvončico na dobrem glasu, tako premišljuje zlasti osebje londonske bolnišnice Great Ormond Street Hospital, ki ima v lasti avtorske pravice za Petra Pana - a le do leta 2008. Do takrat morajo kot nosilci pravic odobriti izid in prodajo knjige na Otoku in v Evropski uniji, po tem letu pa te možnosti nimajo več.

Kriminalisti bi našli dovolj gradiva ...
Bolnišnici je vsekakor v interesu, da otroci in starejši bralci Petra Pana in druge junake, med katerimi igra pomembno vlogo prav Zvončica, ohranijo v lepem spominu, ne pa kot junake dela, ki vključuje fetišizem, incest, celo določene zverinske elemente, prav tako pa tudi celo vrsto seksualnih prizorov, v katere so vključene tudi mladoletne osebe. Takih ali podobnih asociacij s Petrom Panom, ali bolnišnico, si v Londonu prav gotovo ne želijo, zato so že oznanili, da premišljujejo, kaj bi se dalo storiti. Kot so dejali, je prepoved izida s pomočjo sodišča ena izmed možnosti, a bi jo radi prihranili za skrajni primer.

Prepoved ni demokratična
Na možnost prepovedi sodišča je pripravljen tudi Moore, ki pa kljub temu o njej raje ne razmišlja. "Ne vem, kako lahko v teh časih kar koli prepoveš. Moj namen vsekakor ni bil izzvati prepoved," je govorice o morebitni prepovedi komentiral avtor, v čigar bibliografiji je mogoče najti tudi dela, kot so Watchmen, From Hell in V For Vendetta, po katerem so nedavno tega posneli film V kot vroče maščevanje z Natalie Portman v glavni vlogi.