Foto: EPA
Foto: EPA

Potem ko je ameriška založba Hachette prejšnji teden napovedala izid avtobiografije V zvezi z ničemer, je bil odziv nemuden in glasen. Potezo je med drugim javno obsodila Allenova hčerka Dylan Farrow, ki trdi, da jo je režiser v otroštvu spolno nadlegoval. Njen brat Ronan Farrow, ki je pri Hachette izdal knjigo Catch and Kill, v kateri popisuje sistemsko zlorabo žensk v Hollywoodu, je prav tako javno prekinil sodelovanje z založbo. Potem ko je še osebje protestno zapustilo prostore založbe v New Yorku, so pri Hachette izdajo preklicali z opombo, da je bila "odločitev težka".

Pri francoski založbi Éditions Stoc izid te knjige še vedno načrtujejo za 29. april. Direktor Manuel Carcassonne je za časnik Le Poit izjavil: "Woody Allen je velik umetnik, filmski ustvarjalec in pisec; vsaka vrstica te avtobiografije je prežeta z njegovim judovsko-newyorškim humorjem, s samoironijo, skromnostjo, s preoblačenjem tragičnega v komedijo. Tudi na lasten račun."

Pogodbe bo treba skleniti na novo
Carcassonne je za francoske medije povedal, da se zaveda, da knjige morda ne bo mogel izdati (založba Hachette je avtorske pravice vrnila Allenu), da pa bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da bi se to zgodilo. "Spet moramo pridobiti avtorske pravice, ki so bile vrnjene avtorju. In o tem bo odločal avtor sam."

Ameriško odločitev za odpoved izdaje je opisal kot "žalostno za svobodo govora, a povsem razumljivo za ameriški kontekst".

Stephen King je izrazil svojo skrb glede domnevnega
Stephen King je izrazil svojo skrb glede domnevnega "kratenja svobode govora". Foto: Reuters

Podobno mnenje je pred kratkim izrazil pisatelj Stephen King, ki je tvitnil, da ga odpoved knjige "navdaja z nelagodjem". "Ne gre zanj, za gospoda Allena mi je vseeno. Skrbi me, kdo bo naslednji, ki mu bodo nadeli nagobčnik."

Odpoved je kritizirala celo ameriška veja pisateljskega društva Pen. Predsednica Suzanne Nossel verjame, da "če bo končni rezultat izginotje te knjige brez vsakega sledu, bralci ne bodo dobili priložnosti, da jo preberejo in si sami ustvarijo mnenje". "Kot branilci svobode govora ter dostopnosti širokega razpona knjige in idej goreče upamo, da se založniki v prihodnje ne bodo bali knjig, ki se jim zdijo vredne pozornosti, komu drugemu pa morda sporne."

"Woody ni Roman Polanski"
Carcassonne je komentiral še, da je bil Allen "v celoti oproščen" in da on sam "verjame, da je popolnoma nedolžen pri tem, česar je bil obtožen ... Woody Allen ni Roman Polanski. Stvari, katerih je obtožen Polanski, so dokazane in jih priznava tudi sam. To pa ne drži za Woodyja Allena, ki je vedno vztrajal pri svoji nedolžnosti, in to dokazal pred ameriškim pravosodnim sistemom."