Foto:
Foto:
Predstavitveni logotip Južne Koreje na letošnjem frankfurtskem knjižnem sejmu.

Na sejmu, ki bo svetovno knjižno produkcijo gostil med 19. in 23. 10., bo tako posebna pozornost namenjena temeljiti predstavitvi južnokorejske književnosti in tudi kulturnih posebnosti te azijske države.

Nemci bodo spoznavali Korejo
Oko medijev se bo na Korejo usmerilo že marca, ko bo na turnejo po Nemčiji krenilo 60 južnokorejskih literatov. Na turneji, ki bo trajala vse do odprtja sejma, bodo Nemce seznanjali s književno dediščino svoje domovine. Pozornost Koreji pa bodo namenili tudi številni nemški muzeji in galerije, ki bodo pripravili predstavitve zgodovine in kulture korejskega polotoka.

Severne sosede niso mogli spregledati
Predstavniki Južne Koreje so povedali, da bodo v mestu ob reki Main predstavili tudi delček kulture in zgodovine Severne Koreje, čeprav med državama že pol stoletja vlada vzdušje hladne vojne, ki se lahko vsak trenutek sprevrže v spopad. Za to potezo so se odločili predvsem zato, ker kulturnega življenja v Južni Koreji ni mogoče povsem razumeti brez poznavanja zgodovine korejskega naroda.

Prvi tiskarji
Čeprav se kot izumitelj tiska običajno omenja Gutenberg, pa so v Koreji knjige tiskali že pred njegovim izumom. Na to so na tiskovni konferenci opozorili tudi Korejci, ki bodo v Frankfurtu predstavili tudi svojo najstarejšo tiskano knjigo Budžo Džikdži simče jodžeol. Najstarejši znani izvod knjige, ki ga hranijo v nacionalni francoski knjižnici v Parizu, je bil natisnjen leta 1377, kar 78 let pred izidom Gutenbergove Biblije.

Organizacijske spremembe v vodstvu sejma
Iz Frankfurta so še sporočili, da je prišlo do nekaterih sprememb v vodstvu knjižnega sejma. Novi direktor prireditve je tako postal 43-letni Juergen Boss, ki je bil do zdaj zaposlen pri založbi Wiley-VCH iz nemškega Weinheima. Založba je sicer podružnica znamenite založbe John Wiley & Sons, ki se je specializirala za izdajanje znanstvene in strokovne literature.