Nagrado bodo podelili 23. septembra v Murski Soboti na srečanju mladinskih pisateljev Oko besede.

Knjige, ki se še potegujejo za letošnjo nagrado večernica. Foto: Mladinska knjiga/KUD Sodobnost/Založba Miš
Knjige, ki se še potegujejo za letošnjo nagrado večernica. Foto: Mladinska knjiga/KUD Sodobnost/Založba Miš

Za večernico so nominirane slikanice Irene Adrojna Modri otok z ilustracijami Eve Mlinar (Mladinska knjiga), Jane Bauer Kako objeti ježa z ilustracijami Petra Škerla (KUD Sodobnost International), Nataše Konc Lorenzutti Tronci z ilustracijami Ane Zavadlav (Mladinska knjiga) in Maše Ogrizek Lisičja luna z ilustracijami Tine Dobrajc (založba Miš). Izmed avtorjev je nominiran Vinko Möderndorfer z mladinskim romanom Sončnica, ki je izšel pri Mladinski knjigi.

O nagradi odloča petčlanska žirija, v kateri so Melita Forstnerič Hajnšek, Dragica Haramija (predsednica), Darka Tancer-Kajnih, Alenka Urh in Barbara Zorman. Žirija je po poročanju časopisa presodila, da je letošnja literarna bera zelo kakovostna in raznolika, v njej pa so tako uveljavljena kot nova imena. Nominirance je izbrala iz ožjega seznama 12 knjig.

Sorodna novica Večernica za šesti del Pregljeve kamenodobne epopeje

Med kakovostnimi besedili je žirija poudarila tudi tematiko socialne občutljivosti, ki jo razvijajo avtorice in avtorji v različnih književnih vrstah in je "v zadnjem času še kako pomembna za človečnost, premagovanje ekonomske neenakosti, demokratičnost in vključujočo družbo".

Nagrado bodo podelili 23. septembra v Gledališču Park v Murski Soboti na letošnjem srečanju mladinskih pisateljev Oko besede, dobitnika pa bodo razglasili teden prej v posebni prilogi Večernica.

Nagrado časnik podeljuje od leta 1997. Lani jo je prejel Sebastijan Pregelj za knjigo Vrnitev, ki je izšla pri založbi Miš.