Avtor knjige Jure Godler upa, da bo knjiga razveselila slehernega bralca, saj jim je uspelo zbrati nekaj fotografij in ravno prav črk za knjižne molje. Foto: MMC RTV SLO
Avtor knjige Jure Godler upa, da bo knjiga razveselila slehernega bralca, saj jim je uspelo zbrati nekaj fotografij in ravno prav črk za knjižne molje. Foto: MMC RTV SLO
Radio Ga-Ga - Razgaljeni
Knjiga Radio Ga-Ga - Razgaljeni opisuje pet let zakulisja priljubljene radijske oddaje. Foto: MMC RTV SLO

Eden izmed petih članov ekipe, ki vsak teden ustvarja oddajo na 1. programu Radia Slovenije, je od leta 2003, ko ga je Sašo Hribar povabil k sodelovanju, doživel toliko stvari, da bi bilo, kot sam pravi, preprosto "škoda, da ne bi nekdo tega prelil na papir". Na 122 straneh knjige Radio Ga-Ga - Razgaljeni, ki nosi podnaslov Popolnoma nepopolna biografija komične skupine Radia Ga-Ga, je Godler opisal skupna doživetja ekipe Radijske oddaje Ga-Ga, ki jo poleg avtorja sestavljajo še Sašo Hribar, Marjan Šarec, Jure Mastnak in Tilen Artač ter Srečo Katona, ki skrbi za tehnično pomoč. Kot je Godler zapisal v epilogu, je zbral v knjigi tista doživetja, ki so nanj pustila največji pečat, čeprav bi jih lahko še na stotine več, a se jih preprosto ne spomni ali pa so preveč grozna.

Zakaj se je dela lotil prav Godler? Ker se "Sašu ni dalo, Marjan je imel nastop, Jure je rekel, da noče, Tilen je vadil violončelo, Srečo pa je dejal, da naj jo napiše kar sam, saj je v nasprotnem primeru ne bo nihče". Vendar je pomoč soustvarjalcev pri opisovanju anekdot prišla še kako prav.

Skoraj dve desetletji torej Radio Ga-Ga vsak petek ob 9.30 privablja zveste poslušalce pred radijske sprejemnike. Oddajo, ki je sprva trajala skoraj osem ur, z leti pa so jo skrajšali na zdajšnjih 90 minut, že od vsega začetka vodi Hribar.

Do svojega izvoda knjige pridete na spletni strani Jureta Godlerja.

Od komika do detektiva
Jure Godler, ki ga je napovedovalka iz Radia Slovenija Maja Šumej opisala kot slovenskega komika, komponista, pisca, igralca, čarovnika in detektiva, se je začel z imitiranjem znanih likov ukvarjati leta 1992, ko je posnemal gospoda Beana in Drakulo. Potem ko ga je pred petimi leti Hribar povabil v ekipo Radia Ga-Ga, je dobil tudi svoje stalno mesto v oddaji Hri-Bar. Tam je s svojo imitacijo oživel like Georgea Busha, Tonyja Blaira, Clinta Eastwooda, kraljice Elizabete, Supermana, pa še kdo bi se našel.

Leta 2007 je bil nagrajen z viktorjem za obetavno medijsko osebnost, v istem letu pa začel nastopati tudi v klubih Impro in Comedy Store na Sunset Boulevardu v Hollywoodu, kjer je letos postal član akademije Magic Castle.

V priloženem posnetku si oglejte utrinke s predstavitve knjige.
M. K.