Turški pisatelj Orhan Pamuk naj bi bil eden od resnih kandidatov za Nobelovo nagrado za literaturo. Foto: EPA
Turški pisatelj Orhan Pamuk naj bi bil eden od resnih kandidatov za Nobelovo nagrado za literaturo. Foto: EPA
Salman Rushdie

Prvič v 10 letih se je zgodilo, da Nobelovega nagrajenca za literaturo niso razglasili isti teden kot lavreate na področju medicine, fizike, kemije in miru.

Politične težave švedske akademije
Poznavalci zakulisja podeljevanja Nobelove nagrade za literaturo po poročanju britanskega Guardiana pravijo, da naj bi bil eden izmed najbolj verjetnih dobitnikov nagrade ravno Pamuk. Ta pa se je zaradi "priznanja", da je Turčija po prvi svetovni vojni pobila na tisoče Kurdov in Armencev, znašel v nemilosti pri turških oblasteh.

Pravi zaplet v zvezi s priznanjem naj bi povzročila šele odločitev EU-ja, da začne pogajanja s Turčijo glede njenega pristopa k Uniji. Ker se je EU odločil za pogajanja s Turčijo, ne da bi država priznala svojo odgovornost za omenjene poboje, naj bi se Nobelovi žiranti znašli v "čudnem" položaju. Z nagrado Pamuku bi namreč izrekli priznanje avtorju, ki ga domovina obsoja dajanja neresničnih izjav o dogodkih, za katerih obstoj še danes ni formalno dokazov.

Neliteratura za literarno nagrado?
Glasovi drugih poznavalcev Nobelovih nagrad pa pravijo, da zapozneli odločitvi botrujejo razprave o tem, ali naj nagrado prejme pisec neliterarnega žanra ali esejev. Spet drugi pa pravijo, da člani švedske akademije, ki podeljuje Nobelovo nagrado za literaturo, načeloma ne želijo podeliti nagrade pisatelju, katerega ime se prepogosto pojavlja v medijih.

Ponovitev zgodbe o Salmanu Rushdieju
To naj bi bil tudi razlog, za dolgo premlevanje odločitve za podelitev priznanja Salmanu Rushdieju, čigar Satanski stihi so v 80. letih razvneli svetovno javnost. Tako naj bi Pamuka doletel tako imenovani "rushdiejevski" sindrom, ko naj bi mu akademija sicer prav rada podelila nagrado, a okleva zaradi njegove trenutne zloglasnosti, ki mu jo je prislužilo obsojanje turške preteklosti. Salman Rushdie še vedno čaka, da mu švedska akademija izreče priznanje za delo.