Nagrada orange ima predvsem namen, ženske pisateljice potisniti bolj v ospredje literarne industrije. Foto: AP
Nagrada orange ima predvsem namen, ženske pisateljice potisniti bolj v ospredje literarne industrije. Foto: AP
Zadie Smith: On Beauty
Zadie Smith v zahvalnem govoru Briitancev ni pozabila pozvati, naj čim prej preberejo še vseh ostalih pet nominiranih del.
Zadie Smith
Zadie Smith je bila nominirana tudi za nagrado booker, ki je Slovencem približala roman Beli zobje.

30-letna britanska pisateljica si je tudi s svojim tretjim daljšim romanom, On Beauty (O lepoti) prislužila nominacijo za najvišje britansko priznanje za ženske pisateljice, nagrado orange. Razlika njenega najnovejšega romana od prejšnjih dveh, White Teeth (2001, preveden je tudi v slovenščino) in The Autograph Man (2003), je v tem, da je tokrat nagrado tudi dobila. Priznanje, ki je "podkrepljeno" s 43.300 evri, so tokrat podelili že enajstič, pisateljica pa je med svojim zahvalnim govorom včeraj povedala, da je nad svojo zmago "osupla".

Gospa in gospa Smith
Za nagrado so bile letos nominirane še Avstralka Carrie Tiffany (Everyman's Rules for Scientific Living), Američanka Nicole Krauss (The History of Love), Hilary Mantel (Beyond Black), Ali Smith (The Accidental) in Sarah Waters (The Night Watch). Med najverjetnejšimi kandidatkami za zmago je bilo največkrat slišati prav ime Smith – tako Ali Smith kot Zadie Smith sta bili letos nominirani tudi za ugledno nagrado booker, kar jima je prineslo precej pozornosti.

"Prebrala sem vse romane v ožjem izboru in vsi po vrsti so neverjetni", na manj srečne nominiranke v svojem govoru ni pozabila zmagovalka, "in vsaka pisateljica ima določene slogovne poteze, ki bi si jih želela sama, pred seboj imamo res izjemne umetnice."

Žirijo so letos sestavljale komedijantka in pisateljica Jenny Eclair, vodja Inštituta idej Claire Fox, pisateljica India Knight, avtorica več del za otroke Jacqueline Wilson in predsednica Martha Kearney. Slednja je odločitev žirije utemeljila s tem, da je On Beauty po njihovem mnenju roman, "ki združuje izvrstno karakterizacijo oseb in verjeten zaplet ter zaobjema najrazličnejše teme od intimnosti zasebnega življenja do širših pogledov na etična in estetska vprašanja." Zgodba o liberalni profesorici angleščine na ameriški univerzi je po mnenju ocenjevalk "pravi literarni tour de force".

Pomežik literarni tradiciji
Gre za komičen roman, ki se na neki način spogleduje s Howardovim kotom pisatelja E. M. Forsterja – On Beauty namreč secira kompleksno rivalsko razmerje med mlado profesorico in uspešnim temnopoltim konzervativnim akademikom.

Smithova v dobri družbi
Lani je žirija nagrado orange prisodila Lionel Shriver za roman We Need to Talk About Kevin, zgodbo o Kevinu Katchadourianu, ki je nekaj dni pred šestnajstim rojstnim dnevom na svoji šoli ubil devet ljudi. Leto prej je šla nagrada v roke Andree Levy za Small Island, leta 2003 pa Valerie Martin za Property.