Nagrajeno delo Lionel Shriver. Foto:
Nagrajeno delo Lionel Shriver. Foto:
Jane Gardam se je za nagrado potegovala z delom Old Filth. Foto: RTV Slo

Shriverjeva je s svojim sedmim romanom žirijo prepričala s pripovedjo o odraščanju in vzgoji, ki je nekje zašla na napačno pot. Predsednica žirije Jenni Murray je o nagrajenem delu o ženski, ki ne more vzljubiti svojega otroka, kar soustvari tragičen konec romana, dejala, da je zelo pogumno.

Kdo nosi levji delež krivde?
V delu We Need To Talk About Kevin izvemo zgodbo o Kevinu Katchadourianu, ki je nekaj dni pred svojim šestnajstim rojstnim dnem na svoji šoli ubil devet ljudi. V zaporu ga obišče njegova mati, od katere izvemo zgodbo Kevinovega odraščanja. Mati se mora tako soočiti s sinovim dejanjem, njegovimi posledicami in krivdo, ki jo je to dejanje potegnilo za sabo.

Murrayjeva je dejala, da gre za delo, ki se bo dotaknilo vsakogar, ki ima ali pa je kdaj razmišljal o tem, da bi imel otroka. Po njenem mnenju in mnenju žirije nagrajena knjiga raziskuje skrbi mnogih žensk - strah pred materinstvom in pred tem, kakšnega otroka bi lahko prinesli na ta svet.

Favoritka ostala brez nagrade
Poleg priznanja je avtorica na slovesnosti prejela tudi denarno nagrado v višini 30.000 funtov (okoli deset milijonov tolarjev) in kipec iz brona, ki so ga poimenovali Bessie. Za nagrado so se potegovale še Jane Gardam (veljala je za favoritko), Joolz Denby, Marina Lewycka, Maile Meloy in Sheri Holman.

Nagrado so začeli podeljevati leta 1996, kar pomeni, da je bila letošnja podelitev jubilejna, deseta, z njo pa želijo počastiti žensko pisanje. Lani je nagrado prejela Andrea Levy za delo Small Island, ki je kasneje prejelo tudi nagrado whitbread.