Foto:
Foto:
Glavni tekmec zmagovalki je bil John Guy.

Že na začetku leta je žirija, ki ji je predsedoval sir Trevor McDonald, izbrala zmagovalce posameznih kategorij, izmed katerih so včeraj razglasili glavnega zmagovalca ene najpomembnejših britanskih književnih nagrad. Za 25.000 funtov (približno 8,5 milijona tolarjev) so se tako potegovali tudi Susan Fletcher, John Guy, Michael Symmons Roberts in Geraldine McCaughrean. Levyjeva je z romanom, ki pripoveduje o gospodarici hiše in njenih podnajemnikih v povojnem Londonu, že prej veljala za favoritko, z njim pa je osvojila tudi nagrado orange.

V slovenščini zmagovalkinih del še ni
Lani je glavno nagrado osvojil Marko Haddon z delom Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa, ki smo ga nato dobili tudi v slovenskem prevodu, medtem ko v slovenščini še ni mogoče dobiti nobenega dela letošnje zmagovalke. Levyjeva je zmagovalno zgodbo o izseljencih z Jamajke napisala po dogodivščinah, ki jih je preživela njena lastna družina.

Po zmagi je pisateljica povedala, da jo je to, da je vodila na stavnicah, zelo potrlo, saj favoriti nikoli ne zmagajo. Delo, s katerim je osvojila nagrado, je sicer njen četrti roman.

Konkuretka Marija Škotska
Levyjin najresnejši protikandidat je bil John Guy z zgodovinskim delom o Mariji Škotski. Žirijo je navdušila zgodba, ki obravnava zgodovinsko snov, avtor pa eno od najbolj tragičnih kraljic prikaže tako živo, da bralcev ne pusti hladnih. Guya je žirija 6. januarja razglasila za avtorja najboljše biografije, izdane v lanskem letu.

Med petimi nominiranci še:
6. januarja so zmagovalce poleg tega razglasili še v treh kategorijah: Susan Fletcher je z delom Eve Green osvojila nagrado za najboljši roman med prvenci, Michael Symmons Roberts je z zbirko pesmi Corpus slavil med pesniškimi izdajami, Geraldine McCaughrean pa je že tretjič napisala najboljše delo za otroke. Tokrat je prepričala s knjigo Not the End of the World. Vsak od zmagovalcev v posameznih kategorijah je takrat prejel 5.000 funtov (približno 1,7 milijona tolarjev).

Kdo je verodostojen presojevalec?
Veliko polemik o Whitbreadovih nagradah je sprožila tudi sestava žirije, v kateri je med drugim odločal igralec Hugh Grant, ki je sam priznaval, da je bil njegov zadnji stik s knjigami, ko je v filmu Notting Hill igral knjigarnarja. Mnogi so zato menili, da ni verodostojna oseba, ki bo odločala o kakovosti književnih del, kar naj bi zmanjšalo pomen nagrade.