Foto:
Foto:
Me nominiranci za Whitbreadovo nagrado je bil tudi D. B. C. Pierre

Knjiga, s katero si je Haddon prislužil 25.000 funtov težko nagrado, pripoveduje o petnajstletnem Christopherju Boonu, ki boleha za avtizmom, in njegovem raziskovanju skrivnostnega pogina sosedovega psa.

Žirija ozbirala med petimi deli
Žirija je zmagovalca izbrala med petimi deli - zmagovalci v posameznih kategorijah, ki jih je razglasila 7. januarja. Za nagrado so se tako potegovali še Vernon God Little D.B. C. Pierra, ki je bil izbran za najboljši prvenec, Orwellova biografija D. J. Taylorja, ki je zmagala v sekciji biografije, pesniška zbirka Landing Light Don Patersonsa in otroška knjiga The Fire-Eaters Davida Almonda.

V tekmi 468 knjig
Whitbreadovo nagrado od leta 1971 podeljujejo britanskim avtorjem, ki so knjigo izdali v Veliki Britaniji, med nominiranci za letošnjo nagrado pa je bilo kar 468 knjig.

Dvokrožni izbor
Devetčlanska žirija za posamezne kategorije - najboljši roman, najboljši romaneskni prvenec, najboljša pesniška zbirka, najboljša otroška knjiga in najboljša biografija - najprej izberejo zmagovalce v posameznih kategorijah. Ti prejmejo nagrado 5.000 funtov.

Med izbranci v posameznih kategorijah pa potem parav tako devetčlanska žirija za najboljšo knjigo leta - ki ji predseduje Joan Bakewell, tudi sama pisateljica - izbere še najboljšo knjigo leta.