Foto:
Foto:

Curious Incident of the Dog in the Night Time Marka Haddona, ki opisuje zgodbo bolnega dečka in skrivnostno izginotje sosedovega psa, je zmagal v sekciji za najboljši roman.

Kaj pa romaneskni prvenec
D. B. C. Pierre
, lanskoletni dobitnik Bookerjeve nagrade, pa je za roman Vernon God Little prejel nagrado za najboljši romaneskni prvenec.

Najboljša je bibliografija o Orwellu
Med bibliografijami je šla zmaga v roke D. J. Taylorju za biografijo o kontroverznem pisatelju, avtorju kultnih romanov 1984 in Živalska farma. Taylor je delo naslovil kar Orwell: The life.

Pa še poeti in pisci otroških knjig
Žirija Whitbreadove nagrade je lovorjev venec med poeti podelila Donu Patersonu za pesniško zbirko Landing Light, lavreat med avtorji otroških knjig pa je postal David Almond s knjigo The Fire-Eaters.

V tekmi 468 del

Whitbreadovo nagrado od leta 1971 podeljujejo britanskim avtorjem, ki so knjigo izdali v Veliki Britaniji, med nominiranci za letošnjo nagrado pa je bilo kar 468 del.

Žirija bo glavno besedo rekla 27. januarja
Devetčlanske žirije za posamezne kategorije - najboljši roman, najboljši romaneskni prvenec, najboljša pesniška zbirka, najboljša otroška knjiga in najboljša biografija - najprej izberejo zmagovalce v posameznih kategorijah. Ti prejmejo denarno nagrado 5.000 funtov.

Med izbranci v posameznih kategorijah pa nato prav tako devetčlanska žirija za najboljšo knjigo leta - ki ji predseduje Joan Bakewell, tudi sama pisateljica - izbere še najboljšo knjigo leta, njen avtor pa prejme 25.000 funtov.