Z moskovskega knjižnega sejma sporočajo, da so modrosti – kje drugje kot v knjigah ... Foto: EPA
Z moskovskega knjižnega sejma sporočajo, da so modrosti – kje drugje kot v knjigah ... Foto: EPA

Datum odprtja tridnevnega sejma na Rdečem trgu ni naključje, saj so ga izbrali med drugim zato, ker gre za rojstni dan po mnenju številnih največjega ruskega poeta. Puškin se je rodil namreč 6. junija 1799 prav v Moskvi.

Orokavičeni in zamaskirani Moskovčani
Prebivalci prestolnice so se – zaščiteni z obraznimi maskami in rokavicami – v soboto odpravili na knjižni sejem na odprtem, kar je prvi dovoljeni javni dogodek po izbruhu novega koronavirusa. Gre za majhen znak postopnega prizadevanja oblasti za vrnitev k vsaj približno takšnemu življenju, kakršno je bilo pred izbruhom novega koronavirusa v državi.

Mestna prepoved javnega zbiranja je sicer še zmeraj v veljavi, oblasti pa so dovolile organizacijo sejma, seveda z določenimi omejitvami. Dnevna udeležba na stojnicah je omejena na 6000 obiskovalcev, pri čemer so ti razdeljeni na pet dveurnih izmen. Vsi obiskovalci so morali zaprositi za dovoljenje za udeležbo na sejmu, kar jim je nato obisk omogočila prejeta QR-koda.

Sejem, kakor tudi druge javne prireditve po svetu v tem času, poteka pod določenimi omejitvami. Foto: EPA
Sejem, kakor tudi druge javne prireditve po svetu v tem času, poteka pod določenimi omejitvami. Foto: EPA

Po pisanju Associated Pressa številni navzoči med brskanjem po knjižni ponudbi niso delovali pretirano zaskrbljeni glede socialnega oddaljevanja, sejemski ponudniki pa so poskrbeli za občasno razkuževanje knjig in polic. "Današnji dan pomeni preboj proti običajnemu življenju," je še ob odprtju sejma dejal predsednikov svetovalec za kulturo Vladimir Tolstoj.

Večno priljubljen Puškin
Ruski bralci so očitno še zmeraj zelo naklonjeni Puškinu. "Sem smo prišli, ker je Puškinov rojstni dan. Pozanimali smo se, ali poteka kakšna prireditev ob tem dnevu, in izvedeli, da je sejem organiziran prav na Rdečem trgu," je za AP dejal Konstantin Terešov, ki je na festival prišel z ženo in otroki. "In ker je to prvi tako velik dogodek po karanteni, smo z veseljem prišli sem," je še dodal.

Moskva je sicer bila središče izbruha novega koronavirusa na ruskih tleh, v prestolnici so namreč zaznali približno polovico od več kot 458.000 potrjenih primerov okužbe in 5725 smrti. Zaradi izboljševanja epidemiološke slike tudi v Rusiji postopoma odpravljajo nekatere omejitve. Tako so v tem tednu že dovolili vnovičen zagon številnih podjetij, pri čemer pa so restavracije še zmeraj omejene na prevzem hrane. Mestne oblasti so prebivalcem tudi že dovolile, da se odpravijo na sprehod, vendar le ob določenih dnevih in po urniku, določenem glede na lokacijo njihovega bivališča.