"V zbirko Prišleki, ki si je v dvajsetih letih kontinuiranega izhajanja pod okriljem LUD Literatura utrdila ime prepoznavne literarne zbirke, v kateri so izhajale nagrajevane pesniške in kratkoprozne knjige, smo želeli privabiti nove romanopisce in romanopiske," so zapisali organizatorji natečaja.

Foto: EPA
Foto: EPA

Iskali so krajša prozna besedila, od sedmih do desetih avtorskih pol, z veliko dogajanja, ki se po možnosti spogledujejo z žanri.

Na natečaj je prispelo 30 romanov, ki so ustrezali razpisnim merilom. Žirija v sestavi Veronika Šoster, ki je urednica zbirke Prišleki, in Jernej Županič, ki je urednik spletnega medija LUD Literatura, je izbrala zmagovalca, čigar roman bo leta 2022 izšel v zbirki Prišleki.

S stališč številnih, a vselej nezanesljivih pripovedovalcev
"Gran Canaria Primoža Mlačnika je detektivski roman brez detektiva, ki se spretno suka okoli svojega žarišča – eksplozije na Oddelku za politične vede Univerze v Las Palmasu – in ga prikazuje iz uradnih in zasebnih zornih kotov, s stališč številnih, a vselej nezanesljivih pripovedovalcev," je zapisala žirija.

Liki v romanu so kompleksni in psihološko dodelani, zgodba se razpleta postopoma, skozi vešče namige, ki so ravno prav zakriti, da jih je bralcu v zadovoljstvo prepoznavati, še lahko beremo v utemeljitvi. Slog pisanja je bogat, a ne preobložen, poleg fascinantnega prepletanja zgodbenih linij posameznih likov pa nariše še panoramsko sliko otoka Gran Canaria, "njegove v tančico skrivnosti zavite preteklosti in neoliberalne, skoraj že neofevdalne sedanjosti."