Sektor videoiger je med pandemijo covida-19 dobil dodaten zagon. Skupna vrednost tega trga tako že presega 300 milijard dolarjev in je večja od trga filmov in glasbe skupaj, ugotavlja raziskava svetovalne družbe Accenture. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA
Sektor videoiger je med pandemijo covida-19 dobil dodaten zagon. Skupna vrednost tega trga tako že presega 300 milijard dolarjev in je večja od trga filmov in glasbe skupaj, ugotavlja raziskava svetovalne družbe Accenture. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA

Otroški knjižni sejem v Bologni in knjižni sejem v Frankfurtu sta se v svoji vlogi vodilnih knjižnih sejmov v sektorju, ki pozorno spremljata nove in boljše priložnosti za ponudbo založniški skupnosti, odločila razširiti sodelovanje, saj bosta v obstoječe filmske in licenčne ponudbe vključila tudi videoigre. Z novim poslovnim središčem Games Business Centre, ki bo prav tako prisoten na obeh sejmih, želita dopolnjevati ponudbo glede prenosa vsebin knjig na zaslone.

Sorodna novica Rok Gumzej: Videoigre lahko vodijo v odvisnost, lahko pa tudi spodbujajo abstraktno mišljenje

"Poslovno središče za igre na obeh knjižnih sejmih bo odlična priložnost za strokovnjake s področja založništva, da navežejo stike z vodilnimi osebami iz industrije iger," navajajo v sporočilu za javnost na spletni strani Frankfurtskega knjižnega sejma. Glavni cilj je ustvariti nove poslovne priložnosti in priložnosti za mreženje ter podajati informacije o aktualnih vprašanjih, kot so medmedijske pravice in vloga sektorja iger pri ustvarjanju vsebine za širšo javnost, od otrok do najstnikov in odraslih.

"Na Frankfurtskem knjižnem sejmu že leta živimo pod geslom 'Knjiga je film je igra'. Z novim področjem za igre spodbujamo poslovanje z medžanrskimi priredbami. Zaradi sodelovanja z Bologno bomo knjižni industriji od oktobra dalje dvakrat na leto ponudili donosno izmenjavo s kreativnimi industrijami," pravi Juergen Boos, direktor Frankfurtskega knjižnega sejma.

"Bolonjski sejem otroških knjig, bolonjski sejem licenc in BolognaBookPlus imajo dolgo zgodovino tesnih odnosov s svetom filma in televizije. Ta novi projekt, ki ga s ponosom začenjamo s Frankfurtskim knjižnim sejmom, širi obzorje v fascinantni svet iger in ponuja nov trg brez primere, za katerega sem prepričana, da bo odprl pot zanimivim poslovnim priložnostim," pravi Elena Pasoli, direktorica bolonjskega sejma otroških knjig.

Središče bo od naslednjih sejemskih izvedb povezovalo programa obeh dogodkov – frankfurtski sejem z Italijo kot častno gostjo od 16. do 20. oktobra in sejem otroških knjig v Bologni od 31. marca do 3. aprila 2025.