Literati so tokrat spregovorili o terorizmu. Foto: RTV SLO
Literati so tokrat spregovorili o terorizmu. Foto: RTV SLO
France Bučar
France Bučar je opozoril, da obstaja več oblik terorizma. Foto: RTV SLO
Ljubljanksi grad
Srečanje se je popoldne preselilo na Ljubljanski grad. Foto: RTVSLO

Na okrogli mizi, ki jo je pripravil Mirovni komite Mednarodnega PEN-a, so se udeleženci srečanja strinjali, da se države v sodobnem svetu vse bolj približujejo diktaturi, na kar kaže to, da skušajo utišati tiste, ki nasprotujejo njihovim vrednotam oziroma protivrednotam. Sodelujoči tako niso namenili toliko pozornosti mednarodnemu terorizmu, ampak so se osredinili predvsem na terorizem države nad svojim prebivalstvom.



Svobodo je treba vzeti v svoje roke
Po besedah grškega pesnika Anastassisa Vistonitisa mora vzeti pisatelj svobodo do izražanja v svoje roke, ob tem pa odgovarjati samo svoji vesti. Dodal je še, da tisti, ki dela za propagando, izvaja terorizem nad samim seboj in tudi molk je pogosto le odobravanje napačne državne ideologije. Beseda pa je tekla tudi o mednarodnem terorizmu, ki izhaja po Bučarjevem mnenju iz sedanjega globalnega kapitalizma.

Tudi o resoluciji o Čečeniji
V okviru blejskega srečanja pripravlja Mirovni komite mednarodnega PEN resolucijo o Čečeniji, ki naj bi dokončno podobo dobila konec maja na svetovnem kongresu PEN v Berlinu. V resoluciji obsojajo rusko politiko do Čečenije in opozarjajo, da nasilje v Čečeniji hkrati povzroča tudi nasilje, diktaturo in razkroj demokracije v Rusiji.
Tudi v letošnje srečanje so organizatorji vključili obisk slovenske prestolnice.

Obisk prestolnice
Udeleženci so se tako podali na Ljubljanski grad, kjer jih je sprejel načelnik pri MOL za kulturo Blaž Peršin, ki je ob tej priložnosti opozoril, da je slovenski narod od nekdaj močno določala kultura, v kateri imajo tudi pisatelji nemajhen delež. Po glasbenem nastopu zasedbe Astorpia, so lahko udeleženci prisluhnili hrvaški pesnici Sibili Petlevski, ki je interpretirala svoje pesmi.

Večer v znamenju Petlevskijeve
O eni vodilnih hrvaških pesnic je spregovoril Veno Taufer, ki je posebej izpostavil njene zbirke Kristali, Sto aleksandrijskih epigramov in Babilon, pozabil pa ni niti na zadnjo, ki je izšla včeraj, Združeni obličji. Pesnica, ki je zaposlena na zagrebški Akademiji dramskih umetnosti, deluje kot urednica revije Republika in je bila do nedavnega predsednica hrvaškega PEN-a, zdaj pa je članica izvršnega odbora mednarodnega PEN-a, piše tako v hrvaščini kot v angleščini, v znamenju obeh jezikov pa je minil tudi literarni večer. Za slovenski prevod je poskrbel Veno Taufer.