Med 29. marcem in 2. aprilom Bled gosti mednarodno pisateljsko srečanje. Foto: EPA
Med 29. marcem in 2. aprilom Bled gosti mednarodno pisateljsko srečanje. Foto: EPA
Tone Peršak
Predsednik slovenskega PEN-a pravi, da bo srečanje precej delovno. Foto: RTV SLO

Čeprav je bilo uradno odprtje srečanja z okroglo mizo 30. marca zjutraj, so prve udeležence pozdravili že dan prej, z večerom slovenske poezije in dobordošlico blejskega župana Jožeta Antoniča. Nadaljevanje srečanja bo delovno, saj bodo na okrogli mizi na temo Globalizacija sveta - marginalizacija literature skušali opozoriti, da je zaradi vse večje popularizacije ogrožena "prava" književnost.

Program 38. mednarodnega srečanja PEN-a si lahko ogledate tukaj.
O perečih temah sodobnega sveta
V četrtek bodo literati sedli še za eno okroglo mizo, na kateri bodo govorili o vlogi PEN-a v sodobnem svetu. Tudi petkova okrogla miza, ki jo pripravlja Mirovni komite Mednarodnega PEN-a, se bo po mnenju Toneta Peršaka, predsednika slovenskega centra PEN, dotaknila pereče problematike sodobnega sveta, saj bodo na njej govorili o svobodi izražanja kot sredstvu v boju proti terorizmu.

Priprave na Svetovni kongres PEN-a
38. mednarodnega srečanja se bo udeležilo okoli 70 povabljencev, med pomembnejšimi pa je Tone Peršak izpostavil Casimira de Brita s Portugalske, Grka Anastassisa Vistonitisa in hrvaško pesnico Sibilo Petlevski. Letos je srečanje PEN nekoliko prej kot druga leta, saj bo maja v Berlinu Svetovni kongres mednarodnega PEN-a. Slovenske in tuje literarne udeležence srečanja bosta nagovorila tudi predsednik države Janez Drnovšek, ki bo literate sprejel na Brdu, in ljubljanska županja Danica Simšič, ki bo sprejem priredila na ljubljanskem gradu.