Kongres bo potekal pod motom V nemirnem svetu (In friedloser Welt). Foto:
Kongres bo potekal pod motom V nemirnem svetu (In friedloser Welt). Foto:
Christoph Hein
Srečanja na berlinski akademiji se bo udeležil tudi pisatelj Christoph Hein. Foto: EPA

Kongres, ki bo trajal od 22. do 28. maja, se bo začel s pozdravnim govorom Nobelovega nagrajenca za književnost Guenterja Grassa. Na berlinski akademiji umetnosti pa bodo že danes priredili srečanje na temo Kapitulacija ali nov izziv - pisatelj v medijski družbi.

Srečanja se bo udeležila tudi nemška ministrica za pravosodje Brigitte Zypries, ki bo spregovorila o avtorskih pravicah v informacijski družbi, ob njej pa še pisatelja Christoph Hein in Friedrich Dieckmann, podpredsednik bundestaga Wolfgang Thierse in predsednik nemškega PEN-centra Johano Strasser.

Dolga noč literature
Majski kongres bo obsegal tri večje dogodke: Dolga noč literature z udeležbo pisateljskih imen tako iz Nemčije kot iz tujine, večer afriške književnosti ter večer, ki ga bodo posvetili ustvarjalnosti pisateljev, ki pišejo v nemščini, v Nemčijo pa so se priselili ali pa ne sodijo v nemški kulturni milje. Nemčija je svetovno pisateljsko srečanje nazadnje gostila leta 1986.

Lani na Bledu
Junija lani je 71. svetovni kongres PEN potekal na Bledu, kjer so udeleženci sprejeli vrsto resolucij in izjav, s katerimi so oblasti različnih držav po vsem svetu pozvali k spoštovanju svobode izražanja.