Književniki in publicisti na Bledu niso lenarili. Foto:
Književniki in publicisti na Bledu niso lenarili. Foto:
Pisatelji so se zavzeli za ohranitev narave in urbane pokrajine na Bledu in v njegovi okolici. Foto: RTV SLO
Wang Yi je prvi kitajski borec za svobodo izražanja, ki se je udeležil kongresa mednarodnega PEN-a.
Tudi srečanje leta 1965 je zaznamoval ideološki preboj. Foto: RTV Slo

Ob koncu tedenskega delovnega srečanja književnikov in publicistov na Bledu je predsednik slovenskega PEN-a Tone Peršak izpostavil tri pozive odborov mednarodnega PEN-a, ki naj bi bili še posebej pomembni za slovenske literate in publiciste.

Poziv severni sosedi
Peršak je tako omenil poziv odbora za prevajanje in jezikovna vprašanja slovenskim oblastem, da naj pri obravnavi literarnih del in v pravosodnih postopkih proti njihovim avtorjem upoštevajo mnenja literarnih strokovnjakov o teh delih ter specifično naravo književnosti. Kongres se je dotaknil tudi položaja slovenske manjšine v Avstriji in našo sosedo pozval k spoštovanju avstrijske državne pogodbe in drugih obveznosti, ki se nanašajo na slovensko manjšino na Koroškem.

Tretji, za Slovenijo pomemben poziv mednarodnega PEN-a, pa je peticija, s katero večina udeležencev kongresa slovensko vlado spodbuja k razglasitvi Bleda in okolice za kulturno in naravno dediščino dediščinom. To naj bi bilo nujno, če naj mestece z edinim slovenskim otokom ohrani svojo čudovito naravo in urbano pokrajino.

Prva udeležba kitajskega opozicijskega pisatelja
Tako kot kongres pred 40 leti, ko je svetovni kongres prvič po koncu 2. svetovne vojne potekal v kateri od držav s socialistično oblastjo, je tudi letošnje srečanje postreglo z ideološko prelomnico. Prvič se je namreč kongresa udeležil kitajski pisatelj Wang Yi, ki ne deluje pod diktatom kitajske oblasti in v domovini velja za disidenta in borca za svobodo izražanja. Sodelovanje kitajskega opozicijskega pisatelja pa ima še dodaten simbolen pomen. Pred 40 leti je svetovni kongres mednarodnega PEN-a postregel tudi s prvo udeležbo sovjetske delegacije v času hladne vojne.

Pisatelji pozorno spremljajo politiko
Na kongresu, ki je na Bled za teden dni zvabil več kot 300 literatov in publicistov, so pomembne resolucije sprejeli tudi nekateri drugi komiteji. Odbor pisateljev za mir, ki mu predseduje Veno Taufer, je tako predlagal nadzor mirovnih sil nad dogajanjem v Čečeniji, med drugim pa je izrazil tudi protest proti francoskemu parlamentu. Ta je februarja sprejel zakon, ki je navzočnost Francije v Alžiriji v času imperializma opredeli kot sprejemljivo in celo pozitivno stvar. Nenazadnje pa je komite pozval turško vlado, da se Armencem opraviči za genocid pred prvo svetovno vojno, srbski parlament pa naj bi obsodil zločine v Srebrenici kot genocid.

Dejaven je bil tudi odbor za pisatelje v zaporih. Njegovi člani so obravnavali nekaj primerov hudega kršenja svobode izražanja. Ti so posebej pereč problem za kitajske, afganistanske in iranske pisatelje.

Vidimo se v Berlinu
Ob koncu 71. svetovnega kongresa mednarodnega PEN-a pa so oči že usmerjene v Berlin, kjer se bo mednarodni PEN sestal naslednje leto.