Foto:
Foto:

Akademsko slikarko in ilustratorko Marlenko Stupico sta za nagrado predlagali slovenska sekcija Mednarodne zveze za mladinsko književnost (International Board on Books for Young People - IBBY) in Društvo slovenskih pisateljev.

V duhu idej Astrid Lidgren
Žirija za nagrado Astrid Lindgren (Astrid Lindgren Memorial Award) je lani spomladi izbrala okrog 370 ustanov z vsega sveta, ki lahko podajo kandidature za nagrado za leto 2004. Slovenska sekcija IBBY-ja in Društvo slovenskih pisateljev sta predlagala skupno kandidatko, Marlenko Stupica, ki sta jo uradno podprla tudi BIBIANA, mednarodna hiša umetnosti za otroke v Bratislavi in bolgarska sekcija IBBY.

Nagrada, ki jo je decembra 2002 ustanovila švedska vlada, se vsako leto podeljuje pisateljem,
ilustratorjem, za promocijo branja ter za delo, ki ima umetniško vrednost in je v duhu idej, za katere se je zavzemala pisateljica Astrid Lindgren. Nagrada je vredna pet milijonov švedskih kron. Podeli jo dvanajstčlanska mednarodna žirija, izbrana iz vrst raziskovalcev, pisateljev, ilustratorjev, knjižničarjev in literarnih kritikov, v žiriji pa je tudi predstavnik družine Astrid Lindgren.

Za leto 2004 je za nagrado Astrid Lindgren prispelo okrog 90 predlogov iz 40 držav. Nagrajenci bodo znani 17. marca 2004, slavnostna podelitev pa bo 26. maja 2004 v skansenu, muzeju na prostem v Stockholmu.

Častne listine IBBY-ja
Za mednarodna priznanja častne listine IBBY-ja je slovenska sekcija IBBY-ja kandidirala pisatelja Matjaža Pikala, ilustratorja Zvonka Čoha in prevajalca Jakoba J. Kendo, za nagrado IBBY - asahi za promocijo branja pa Epto, založbo najlepših slikanic, in sicer njen projekt Knjigobube.

Priznanja so namenjena pisateljem, ilustratorjem in prevajalcem literature za otroke in mladino, ki je izšla v zadnjih treh letih. Matjaž Pikalo kandidira s knjigo Luža: zgodba za mladino (Prešernova družba, 2001), ilustrator Zvonka Čoha s knjigo Josipa Vandota Kekec in Bedanec (Mladinska knjiga, 2001), prevajalec Jakoba J. Kendo pa s knjigo Prvi del trilogije Ognjeni veter z naslovom Vetrna piščal avtorja Williama Nicholsona (Mladinska knjiga, 2003). Priznanja bodo podelili na kongresu IBBY v Cape Townu, ki bo potekal med 5. in 9. septembrom letos.

Nagrada IBBY - asahi za promocijo branja se podeljuje vsako leto za najboljši in najuspešnejši projekt za spodbujanje branja. Častno priznanje japonsko založniško podjetje Asahi Shinbun obogati še s prispevkom v višini 10.000 dolarjev. Žirija je nagrada za leto 2004 prisodila južnoafriškemu projektu First Words in Print. Letos je za nagrado kandidiralo sedem projektov.