Moškrič je večernico dobila že leta 2003 za roman Ledene magnolije.

Sneg je roman o odraščanju in zorenju najstnikov v zahtevnih okoliščinah, ko njihove mladosti ne določa le osebna zgodba, temveč tudi zgodovinski trenutek, ki kliče k uporu. Foto: Tanja Mojzer
Sneg je roman o odraščanju in zorenju najstnikov v zahtevnih okoliščinah, ko njihove mladosti ne določa le osebna zgodba, temveč tudi zgodovinski trenutek, ki kliče k uporu. Foto: Tanja Mojzer

Sneg Marjane Moškrič, "umeščen v izrazito distopično okolje, se z izjemno družbenokritično ostrino in problemsko naravnanostjo dotakne ključnih vprašanj sodobnega sveta. Preko skupine najstnikov, ki se soočajo z nefunkcionalno družbo na robu totalitarizma, avtorica prikaže globoko prežeto vizijo upanja. Narava, prijateljstvo in ljubezen predstavljajo temeljne vrednote, ki premagajo izrojenost kolektiva (kot se za mladinski roman tudi spodobi). Ta svež prispevek k mladinski književnosti v slovenskem literarnem prostoru izstopa s svojo sposobnostjo, da bralca povede v globok premislek o sodobnih družbenih problemih, skritih za tančico fikcije," je med drugim v utemeljitvi zapisala žirija za nagrado za najboljše delo za otroke in mladino.

Najstniki nastopijo proti korumpirani oblasti
Kot so še zapisali, avtorica z mojstrskim prepletanjem pravljičnih elementov in nadnaravnih dogodkov briše meje med resničnostjo in fantazijo ter s tem odpira prostor za slutnjo, da obstaja nekaj več, kot lahko vidimo in razumemo. Roman po mnenju žirije izstopa tudi po kompleksnosti svojih literarnih likov, ki skozi odkrivanje družinskih skrivnosti in iskanje lastne identitete dodajajo zgodbi dodatno globino.

"Njihov upor proti skorumpirani oblasti, skrbno načrtovan in izpeljan brez nasilja, prinaša simbolično osvoboditev mesta. To sporočilo o uporniškem duhu, ki se krepi le v skupnosti, daje romanu poseben etični in moralni naboj. Roman izstopa tudi zaradi subtilnega vpletanja medbesedilnih navezovanj na nekatera svetovno znana literarna dela. Ta medbesedilnost dodatno bogati pripoved, saj bralca povabi k prepoznavanju in premisleku o literarnih tradicijah, na katere se roman naslanja, ter jih postavlja v nov, svež kontekst. S tem avtorica ne le nadgrajuje zgodbo, temveč tudi odpira vrata za širšo refleksijo o univerzalnih temah, ki so ključne za sodobno družbo," je še utemeljila žirija, ki je obenem ocenila, da Moškrič z edinstveno pripovedno tehniko in tematsko drznostjo prepričljivo nadaljuje svoje dolgoletno literarno ustvarjanje.

Zgodba odpira vprašanja o napredku tehnologije, pomanjkanju pristnih človeških stikov in onesnaževanju, na ta način pa odraščajočim bralcem predstavlja aktualne družbene probleme in jih opominja, da bo usoda sveta kmalu v njihovih rokah. Foto: KUD Sodobnost International
Zgodba odpira vprašanja o napredku tehnologije, pomanjkanju pristnih človeških stikov in onesnaževanju, na ta način pa odraščajočim bralcem predstavlja aktualne družbene probleme in jih opominja, da bo usoda sveta kmalu v njihovih rokah. Foto: KUD Sodobnost International

O večernici vsako leto odloča petčlanska žirija, v kateri imajo svojega predstavnika revija Otrok in knjiga, Društvo za humanistična vprašanja Argo, časopis Večer, Društvo slovenskih pisateljev in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije skupaj s Slovensko sekcijo IBBY. Žirijo so letos sestavljali predsednica Darka Tancer-Kajnih, Norma Bale, Klara Širovnik, Lenart Zajc in Alenka Urh.

Mladinski roman Sneg je izšel pri založbi Kud Sodobnost Internacional v zbirki Zvezdogled.

Svet, v katerem ni več prostora za knjige
Meglica, Zaplata in Pristan so nekoč sestavljali mesto, toda potem sta Pristan napolnila beton in asfalt, med Pristan in Meglico pa se je vrinilo novo, bahavo okrožje, polno steklenih palač, z oholim imenom Elizij, razširilo se je tudi mestno smetišče, ki se že zajeda v stari gozd ... Svet nadzirajo jate dronov, red vzpostavljajo varuhi z nasiljem in represijo. Kaj kmalu ne bo nikjer več prostora za ljudi, ki se ne podrejajo, za posebneže in obstrance, za 'obarvane' ... pa tudi za marsikoga in marsikaj drugega ne. Na primer za knjižnice in knjige. Za drevesa in gozd, za skupnost. V takem zahtevnem trenutku se prepletejo poti treh najstnikov, Eda, Oskarja in Jare. Vsak je iz svojega sveta in vsak od njih skuša najti svojo pot, vendar ne vedo, da jim je skupna skrivnostna preteklost, brskanje po njej pa utegne biti nevarno, so o vsebini knjige zapisali pri založbi.

Pisateljica Marjana Moškrič (1958) je najbolj prepoznavna po svojih mladinskih romanih, ki vsak po svoje pripovedujejo o temnih plateh odraščanja. Doslej je izdala sedem del za otroke in mladino ter zanje prejela različne nagrade in nominacije: za roman Čadavec je bila nominirana za nagrado za najboljši prvenec leta, za roman Ledene magnolije je prejela večernico, desetnico pa za romana Stvar in Sanje o belem štrpedu. Izdala je tudi roman za odrasle Samo jesen.