Iana Fleminga nihče ni vprašal, ali sme kdo njegov lik uporabiti v svojem romanu. Foto:
Iana Fleminga nihče ni vprašal, ali sme kdo njegov lik uporabiti v svojem romanu. Foto:
Sean Connery
Sean Connery je bil prvi igralec, ki ga je doletela čast Jamesa Bonda upodobiti v filmu.

Izjemno smo zadovoljni, da nam je uspelo pridobiti avtorja, o katerem smo razmišljali že nekaj časa.

Corinne Turner
Daniel Craig
Novi James Bond - Daniel Craig Foto: EPA

Družba Ian Fleming Publications je izid novega romana napovedala za maj 2008, njena predstavnica Corinne Turner pa ni želela izdati imena pisca, ki bo skušal v romanu vzdrževati napetost, po kateri slovijo Flemingovi romani in zaradi katere so zgodbe o Jamesu Bondu še danes eno najljubših čtiv navdušencev nad vohunskimi romani. Maj 2008 bo tako očitno zares v znamenju Jamesa Bonda. Za tedaj je namreč napovedana premiera novega filma o britanskem vohunu, v katerem se bo kot Bond drugič predstavil Daniel Craig.

Pisec se bo vrgel v zobe Flemingovim oboževalcem
Odločitev za prevzem vloge pisatelja novega romana o Jamesu Bondu je izredno pogumna poteza, saj se mora pisec že vnaprej sprijazniti, da bodo oboževalci Iana Fleminga njegovo delo secirali in skušali v njem odkriti še tako majhne slabosti. Ime pisatelja, ki mu je družba Ian Fleming Publications (družba upravlja avtorske pravice literarne zapuščine Iana Fleminga) zaupala pisanje romana, bo ostalo skrivnost verjetno tudi zaradi pritiskov, pod katerimi bi se verjetno znašla oseba, za katero bi se razvedelo, da bo skušala 'nadomestiti' pisatelja, ki je umrl leta 1964.

Tokrat ni prvič, da so pri družbi Ian Fleming Publications poiskali novega pisca zgodb o Jamesu Bondu. Do sedaj sta se v tej vlogi znašla tudi tako priznana pisatelja, kot sta Kingsley Amis in John Gardner.

Kaj je zares napisal Ian Fleming?
Zanimivo je, da še danes ni povsem znano, ali je Ian Fleming napisal 13 ali 14 romanov o vohunu njenega veličanstva kraljice Združenega kraljestva. Avtorstvo romana Thunderball si namreč lasti več oseb. Naslov Thunderball je bil kot naslov prvega v seriji filmov o Jamesu Bondu predviden, še preden je bil roman sploh napisan. Prvo idejo za zgodbo naj bi tako dal Ernest Cuneo, eden od članov producentske družbe, katere ustanovni član je bil tudi Fleming. Osnutek je šel nato skozi roke številnih ljudi, ki so poskušali napisati celotno zgodbo. Končni izdelek pa je spisal Ian Fleming. Toda kolikšen je bil njegov avtorski vložek v roman? To še danes ni povsem znano, avtorstvo zgodbe pa je bilo tudi predmet dolgih sodnih bojev.

Ian Flemming je lik Jamesa Bonda predstavil leta 1953 v romanu Casino Royale, torej v romanu, katerega filmsko predelavo bomo spoznali proti koncu letošnjega leta. Zadnja Flemingova Bondova pustolovščina Octopussy and the Living Daylights je izšla leta 1966, torej dve leti po Flemingovi smrti.

Izjemno smo zadovoljni, da nam je uspelo pridobiti avtorja, o katerem smo razmišljali že nekaj časa.

Corinne Turner