Stojnica ukrajinskih otroških knjig na lanskem Frankfurtskem knjižnem sejmu. Foto: AP
Stojnica ukrajinskih otroških knjig na lanskem Frankfurtskem knjižnem sejmu. Foto: AP

Namen projekta je podpreti delo ukrajinskih založnikov, avtorjev in medijskih strokovnjakov, z njim pa naj bi se v Nemčiji krepilo tudi razumevanje ukrajinske kulture in zgodovine, so v sredo sporočili v Berlinu in Frankfurtu.

Pri projektu sodeluje Borzno združenje nemške založniške industrije s sedežem v Frankfurtu (Börsenverein des Deutschen Buchhandels) skupaj s Frankfurtskim knjižnim sejmom, Ukrajinskim knjižnim inštitutom, ukrajinsko kulturno ustanovo Misteckij Arsenal, ukrajinsko spletno revijo Čitomo, ki je specializirana za knjige in kulturo, ter Goethejevim inštitutom v Ukrajini.

Ukrajinci imajo otežen dostop do knjig
"Z agresivno vojno proti Ukrajini Rusija sistematično napada tudi ukrajinsko kulturo in družbeno identiteto,"
je povedala nemška ministrica za kulturo Claudia Roth. To se kaže v ruski agresiji na knjižnice, tiskarne in literarne hiše. "Založniki v teh okoliščinah težko opravljajo delo, kar močno otežuje dostop prebivalstva do knjig," je v izjavi povedala političarka. Projekt je po njenih navedbah namenjen zagotavljanju "spodbud za ohranitev uničene ukrajinske literarne pokrajine na samem kraju".

Generalni direktor Börsenvereina Peter Kraus vom Cleff je povedal, da želi nemška knjižna industrija pokazati solidarnost "in pomagati ublažiti uničujoče posledice vojne na umetniški in literarni sceni". Z načrtovanimi projekti bo mogoče bolje spoznati nemško književnost v Ukrajini in ukrajinsko književnost v Nemčiji.

Direktorica Ukrajinskega inštituta za knjigo Oleksandra Koval pa je ocenila, da je zelo pomembna podpora ukrajinski knjižni industriji. "Vse te pobude za ukrajinsko knjigo krepijo glas ukrajinske kulture v Evropi," je dodala.