Tako so v lanski Noči knjige ponočevali učenci OŠ Sevnica. Foto: Noč knjige
Tako so v lanski Noči knjige ponočevali učenci OŠ Sevnica. Foto: Noč knjige

Prednosti v Noči knjige je prepoznala vrsta organizatorjev - letos jih sodeluje 20 -, ki bo noč z 22. na 23. april, in tudi oba dneva, izkoristila za svoje vsebine. Pri tem prednjačijo osnovne šole in knjižnice, dogajanje pa bo razpršeno po številnih krajih po vsej Sloveniji, največ dogodkov bo v Ljubljani z okolico in na Štajerskem.

Celotni seznam dogodkov Noči knjige 2016 si lahko pogledate na tej povezavi.


Obletnica smrti dramatika Williama Shakespearja

Dogodki bodo letos zaznamovani s Hamletovo mislijo "Biti ali ne biti". Znamenito misel bo Noč knjige poudarila v času, ko sta kultura in knjiga v vse večji stiski. Organizatorji v trenutku, ko svet slavi 400-letnico smrti Miguela Cervantesa in Williama Shakespearja, prepoznavajo "obči kulturocid in knjigocid".

Dobrodelna dražba recikliranega pohištva
Drevi ob 20. uri se bo na Mestnem trgu zgodila še dražba recikliranega pohištva, ki je bilo za odrsko sceno. V sodelovanju z društvom Smetumet jo je postavil begunec s Kosova Ilir Halili, oblikovalec, ki si je v zadnjih enajstih mesecih našel zatočišče v Sloveniji. Na reciklirane stole, mizice, luč itd. se bodo podpisali gostje 21. Slovenskih dnevov knjige.

Bomo dobili deklaracijo o knjigi?
Tudi tokrat je častni pokrovitelj Noči knjige Slovenska nacionalna komisija za Unesco, med soorganizatorji sta tudi Javna agencija za knjigo RS in Društvo slovenskih pisateljev.

Predsednik društva Ivo Svetina je povedal, da razmišljajo o deklaraciji o knjigi, ki bi bila nadaljevanje oziroma dodatek k Unescovi listini o knjigi iz 70. let. Slovenci bi lahko po mnenju Svetine vsaj enkrat izkoristili svojo maloštevilčnost in v mednarodnem prostoru opozorili na to, da je knjiga temelj človeštva in da je treba to tudi dokazati.