Slovenski dnevi knjige bodo po vsej Sloveniji potekali med 18. in 23. aprilom. Foto: BoBo
Slovenski dnevi knjige bodo po vsej Sloveniji potekali med 18. in 23. aprilom. Foto: BoBo
Slovenski dnevi knjige
Vrsto novosti prinaša ljubljanska izdaja festivala, v kateri bodo organizatorji pod krovno temo podzemlje postavili v ospredje neslišno in nevidno. Foto: BoBo
Slovenski dnevi knjige
Teme, ki jih bodo letos odpirali, se dotikajo izvora zla, grdega, primitivizma, starosti itd. Foto: BoBo
Slovenski dnevi knjige
Večjo vlogo bodo pri dnevih dobili nevidni člani družbe, prvič bodo organizirana predavanja, zagnali so tudi spletno stran. Foto: BoBo
Esad Babačić
Sklepni recital programa dnevov pred mestno hišo bosta brez glasbene spremljave izvedla Damir Avdić in Esad Babačić. Foto: MMC RTV SLO

Iz tega razloga so sklenili, da bodo letos večjo veljavo na festivalu namenili nevidnim članom družbe, prvič pa bodo organizirali tudi predavanja. Krovna tema letošnjih Slovenskih dnevov knjige, ki bodo potekali med 18. in 23. aprilom, je podzemlje, v sklopu katerega ljubljanska izdaja v ospredje postavlja neslišano in nevidno.

Organizatorji iz Društva slovenskih pisateljev (DSP) bodo med drugim govorili o izvoru zla, o grdem, o primitivizmu, o etiki živali, o nevidnih ženskah in starosti, o žvižgačih ter konceptu samomora v umetnosti, je navedla Matkovićeva. Pred mestno hišo bodo vsak dan potekale debate, ki jih bodo občinstvu približali s pomočjo striparjev. K sodelovanju so med drugim povabili Izarja Lunačka in Cirila Horjaka, ki bosta v živo, v slogu serije RSA Animates, spremljala debaterje.

Oblikovanje glavnega odra pred mestno hišo so zaupali Ilirju Halilu, ki je pobegnil iz Kosovske Mitrice in zatočišče kot prosilec za azil našel v Sloveniji. Mladi oblikovalec bo v sodelovanju z društvom Smetumet oder oblikoval iz odpadnega materiala. Ob koncu dnevov bo organizirana dražba recikliranega pohištva s podpisi letošnjih festivalskih gostov, katere izkupiček bo namenjen Slovenski filantropiji.

Naj prevzame besedo mlajša generacija
Na predavanjih, ki bodo potekala v lokalu Pritličje, katerega slogan je po naključju prav "streha podzemlju", bodo besedo prevzeli misleci mlajše generacije. Predavali bodo Tadej Troha, Domen Savič, Tomaž Grušovnik in Žiga Valetič. Kot napovedujejo organizatorji, bo posebno performativno predavanje o sarkofagiji, praksi prehranjevanja z mesom, na katerem se bodo morali slušatelji soočiti s prizori, o katerih raje ne razmišljajo.

V debatah in branju bodo sodelovali slovenski avtorji s svežimi knjižnimi deli, med drugim Tomislav Vrečar, Urban Vovk, Miha Mazzini, Nataša Sukič, Dino Bauk in Goran Vojnović. V goste Slovenskih dnevov knjige prihajajo tudi tuji literati - hrvaški pisatelj Robert Perišić, priznana srbska sodobna avtorja Svetislav Basara in Jelena Lengold ter Simon Brooks iz Walesa in Daina Tabuna iz Latvije.

Namesto branja pripovedovanje
Letošnja programska ekipa si je zadala tudi spremeniti načine posredovanja umetnosti. Že lani so v sklopu dnevov organizirali literarna branja v določenih zavodih, letos pa so šli še korak dlje. Podali se bodo v fužinski lokal Sombrero, kjer bodo pisatelji svoje zgodbe pripovedovali, namesto da bi jih brali.

Kralji ulice bodo popeljali po nevidni Ljubljani
Kot novost napovedujejo še Sprehod po nevid(e)ni Lublani v organizaciji Kraljev ulice. Prvega, ob odprtju, bodo pripravili za politike, drugega pa še za preostale zainteresirane. Udeleženci sprehoda bodo ob koncu lahko prostovoljno prispevali za delo Kraljev ulice.

Ob odprtju ljubljanske izdaje Slovenskih dnevov knjige bodo 18. aprila na oder stopili Andrej Rozman - Roza in duo Dolly Bad, ki ga tvorita pesnik Tomislav Vrečar in basist Andrej Bizjak. Skupna točka obeh nastopov bo beseda, ki je našla pot onkraj platnic. Med festivalom bodo že tradicionalno razglasili zmagovalca nagrade kritiško sito, ki jo podeljujejo literarni kritiki za najboljšo knjigo preteklega leta, pa tudi zmagovalca literarno-likovnega natečaja revije Sodobnost. Program sklepnega dne pa prinaša recital, ki ga bosta brez glasbene spremljave izvedla Damir Avdić in Esad Babačić.

Najmlajši obiskovalci festivala bodo lahko obiskali gledališče Komišibaj ali prisluhnili njim prilagojenim zgodbam iz podzemlja. Pionirski dom bo poskrbel za ustvarjalne delavnice, Katja Gorečan pa bo vodila delavnico oblikovanja drobnih knjižnic.

V spomin na Aleša Debeljaka
Slovenski dnevi knjige se bodo v podzemlje podali tudi tako rekoč dobesedno, in sicer v najbolj znano ljubljansko klet - Klub K4, kjer bo Mazzini izvedel posebno predavanje z glasbo Pojoče izpovedi, konec festivala pa bo 23. aprila, na svetovni dan knjige pozno zvečer v bunkerju pod Argentinskim parkom. Tam se bodo organizatorji z branjem poklonili pred kratkim umrlemu pesniku in sociologu Alešu Debeljaku.