Po svetu redno piše spletne dnevnike okoli 60 milijonov ljudi. Foto:
Po svetu redno piše spletne dnevnike okoli 60 milijonov ljudi. Foto:
Knjiga eggbaconchipsandbeans
Davies je o britanski kulinariki najprej pisal na spletu, nato pa izdal še knjigo.

Nagrado, ki jo bodo 3. aprila podelili v treh kategorijah - leposlovje, neleposlovje in stripi - je predlagala spletna založba Lulu, ki bo tudi prispevala 2200 funtov, kolikor si jih bodo razdelili zmagovalci posameznih kategorij. Na razpis je prispelo 89 del, ki so jih sprva lahko prebirali le spletni uporabniki, nato pa so elektronski dnevniki ali blogi izšli tudi v bolj oprijemljivi obliki. Izdelke bodo presojali pisatelj in aktivist Cory Doctorow, glavni urednik spletnega založnika OSTG Robin Miller in Paul Jones, direktor Ibiblia.

Kako bodo žiriji všeč intimni zapisi ugledne prostitutke?
Med 16 nominiranci prevladujejo Američani (pogoj za prijavo je bil angleški jezik, ne glede na državo, spletni dnevnik pa je kot knjiga moral iziti do 31. januarja 2006), Britanci pa imajo z dnevnikom ugledne londonske prostitutke vroče železo v ognju. Belle De Jour je bila najprej zelo uspešna na spletu, zdaj pa se lahko v njene pikantne dogodivščine vživljajo tudi bralci, ki čtivo raje držijo trdno v svojih rokah.

Osebno o britanski kulinariki
Drugi britanski up je Russell Davies, ki v spletnem dnevniku izživlja svoje navdušenje nad kulinariko v britanskih restavracijah in kavarnah. Njegov blog je bil poznan pod naslovom eggbaconchipsandbeans (jajcašunkakrompirčekfižoč), v knjigi pa je zbral opise 50 kavarn, ki jih je ocenil kot najboljše na Otoku.

"Iskal sem temo za blog, a sem želel nekaj drugega kot mačke. Kavarne definitivno obkroža avreola romantike. Ko si enkrat v njih, si prav lahko predstavljaš, da boš v vsakem trenutku začel pisati roman," je Davies pojasnil razloge, zakaj se je odločil prav v Veliki Britaniji, ki je v svetu simbol neokusne hrane, pisati o kulinariki in kako ga je navdušenje pripeljalo do knjige.