Nov prevod dela pisca Da Vincijeve šifre bo v knjigarne prignal množice, željne razburljivih skrivnosti. Foto:
Nov prevod dela pisca Da Vincijeve šifre bo v knjigarne prignal množice, željne razburljivih skrivnosti. Foto:
Avtor del Angeli in demoni in Da Vincijeva šifra Dan Brown
Dan Brown je razburil mnoge ...
Dan Brown: Da Vincijeva šifra
Da Vincijeva šifra je dobesedno obsedla tudi nekatere, ki sicer nikoli ne posežejo po pisani besedi.

Delo je Brown napisal že pred Da Vincijevo šifro, v njej pa spoznamo začetke kariere strokovnjaka za verske simbole Roberta Langdona, glavnega junaka morda največje knjižne uspešnice lanskega leta.

Nov masten zalogaj za Katoliško cerkev
Tako kot v Da Vincijevi šifri se Dan Brown tudi v Angelih in demonih loti skrivnosti Katoliške cerkve. Tokrat bo beseda tekla o iluminatih, znanstvenikih, ki so se v 16. stoletju uprli katoliškim oblastem. Te so si namreč prilastile izključno pravico do presojanja o znanstvenih resnicah.

Cerkev je iluminate kot vse druge razumnike, katerih spoznanja bi utegnila spodbiti cerkvene dogme, neusmiljeno preganjala in pod roko svete inkvizicije jih je lepo število tudi končalo življenje v tostranstvu. Zato ni presenetljivo, da se je uradna Katoliška cerkev izrekla tudi proti temu Brownovemu delu, ki naj bi kar pokalo po šivih od neresnic o vesoljni Katoliški cerkvi in njenih voditeljih.

Umor in maščevanje krivice
Dan Brown je raziskovanje o starodavnem redu, ki bi utegnilo biti kaj utrudljivo branje za povprečnega bralca, začinil z umorom. Smrt uglednega znanstvenika profesorja Langdona privede na misel, da je red iluminatov ponovno zaživel in da njegovi člani pripravljajo maščevanje za krivice, strojene pred več stoletji. Langdon se poveže s hčerko umorjenega fizika in skupaj se podata na raziskovanje običajnim ljudem nepoznanih skrivnosti vesolja.

Po izjemnem uspehu je zanimanje za druga dela Dana Browna dobesedno eksplodiralo in delo Angeli in demoni, ki pred izidom Da Vincijeve šifre ni krojilo vrhov lestvic prodajanosti knjig, se je do zdaj prodalo že v kar 15,5 milijona izvodih.

Učna ura iz umetnostne zgodovine
Poleg razburljivega branja so knjige Dana Browna tudi učne ure iz umetnostne zgodovine. Prevajalka Nataša Mueller je povedala, da je ob prevajanju dela kar nekaj časa porabila za brskanje po enciklopedijah, v katerih je preverjala številne podatke, s katerimi je Brown napolnil strani Angelov in demonov.

Rim pa žanje dobičke
Dokaz za to, da so tudi Angeli in demoni osvojili pustolovščin željno bralstvo, so tudi množice turistov, ki se podajajo v Rim zgolj zato, da bi se sprehodile po poteh, ki so jih prehodili junaki Brownovega romana. To so kaj hitro izkoritili tudi turistični delavci, ki že ponujajo vodene pohode po postojankah Angelov in demonov.