Foto: Metropolitan Books
Foto: Metropolitan Books

Delo Der Reisende (Potnik) Ulricha Alexandra Boschwitza, ki je ustvarjal pod psevdonimom John Grane, je v prvem angleškem prevodu Trevorja in Phyllis Blewitt izšla pri londonski založbi Hamilton pod naslovom The man who took trains, vendar tedaj v Veliki Britaniji ni požela uspeha.

Izid v Nemčiji šele leta 2018
Roman je nato šele leta 2018 izšel v Nemčiji, temu pa je letos sledil prevod Philipa Boehma v angleščino, ki je izšel pri newyorški založbi Metropolitan Books.

Knjiga z naslovom The Passenger je takoj naletela na odlične kritike in se uvrstila med deset največjih knjižnih uspešnic britanskega časopisa The Sunday Times. Kot navaja BBC, so v enem tednu prodali kar 1800 izvodov knjige.

Dogajanje v romanu je postavljeno v Nemčijo ob nacističnem prevzemu oblasti. Protagonist je judovski trgovec in veteran iz prve svetovne vojne Otto Silbermann, ki se z ženo poda na beg pred strahotami vojne in antisemitizma.

Berlinski spotikavec v spomin na Ulricha Alexandra Boschwitza. Foto: Wikipedia Commons
Berlinski spotikavec v spomin na Ulricha Alexandra Boschwitza. Foto: Wikipedia Commons

Napisana v štirih tednih, brana čez osem desetletij
Boschwitz je knjigo napisal v štirih tednih "kot v vročični omami", je v spremni besedi za izvirnik romana zapisal Peter Graf, ki je v sodelovanju z avtorjevimi svojci poskrbel, da je roman izšel leta 2018 v Nemčiji. Rokopis izvirnika je namreč skoraj 80 let ležal v newyorških arhivih, pozneje pa v arhivu eksila Nemške narodne knjižnice v Frankfurtu in popolnoma potonil v pozabo.

Leta 2018 je njegovo delo postalo senzacija za literarni svet in pristalo na seznamu uspešnic revije Spiegel. V naslednjih dveh letih so po naročilu Goethejevega inštituta knjigo prevedli v še osem jezikov.

Avtor romana sin judovskega trgovca
Ulrich Alexander Boschwitz se je rodil leta 1915 v Berlinu kot sin judovskega trgovca. Leta 1935 je moral emigrirati, najprej na Švedsko, nato na Norveško, pozneje v Pariz. Tik pred izbruhom vojne so ga v Angliji internirali in poslali v Avstralijo, kjer je do leta 1942 živel v taborišču.

Medtem ko se je tistega leta nato vračal, je ladjo torpedirala nemška podmornica, Boschwitz pa je umrl pri le 27 letih.